ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Φέρτε τη συμφωνία στη Βουλή πριν υπογραφεί»

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για το Σκοπιανό εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι πρέπει η συμφωνία για το Σκοπιανό  να έρθει στη Βουλή πριν την υπογραφή της στις Πρέσπες ζητώντας από τον Ανώτατο Πολιτειακό Αρχοντα να εξαντλήσει την επιρροή του, θέτοντάς τον κατ ουσίαν προ των ευθυνών του. Ξεκαθάρισε δε, ότι ο ίδιος θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να συμβεί αυτό.
Ο κ .Μησοτάκης ζητά να διεξαχθεί η συζήτηση πριν από την υπογραφή της όποιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Εφόσον η Ν,Δ θέτει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης να συνάψει μια τόσο σοβαρή για τα εθνικά θέματα συμφωνία και με δεδομένη την διαφωνία των ΑΝΕΛ και του Πανου Καμμένου, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υφίσταται η όχι. Οσον αφορά στην εξάντληση των μέσων που διαθέτει, όπως χαρακτηριστικά είπε, στον κ.Παυλοπουλο, στη Ν.Δ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν και την πιθανότητα να υποβάλλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για να έχουμε αυτή τη συνάντηση που διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία». Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε εσάς χθες, αλλά και τον ελληνικό λαό, για την πρόθεσή του να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας. Μια συμφωνία, η οποία, κατά την άποψή μας, είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα που για εμάς είναι μια υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν λόγο ακόμα: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή».
Βρισκόμαστε λοιπόν,σε μια κατάσταση που είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει».
Αυτό που θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω κι εγώ, ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι κινείται θεσμικά. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο».