ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Σκοπιανό: Σημαντική κατάκτηση το Βόρεια Μακεδονία

«Αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «σημαντική κατάκτηση» το γεγονός πως «προστέθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός Βόρεια μπροστά από το Μακεδονία».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ «αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας».

Είπε επίσης ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, και θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον κυρωθεί τόσο από την ΠΓΔΜ όσο και από την Ελλάδα.

Επανέλαβε, δε, όταν ολοκληρώσει η γειτονική χώρα τη συνταγματική αναθεώρηση και αφού κυρώσει τη συμφωνία, τότε αυτή θα κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.

«Προφανώς αν δεν κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας, η συμφωνία θα ακυρωθεί. Πιστεύω ότι στην ελληνική Βουλή η συμφωνία θα επικυρωθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αισθάνεται ευτυχής και τυχερός που ήταν Πρωθυπουργός τη στιγμή που έγινε μια πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να επιτευχθεί αυτή η ιστορική συμφωνία.

«Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τις γείτονές μας», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι μια συμφωνία η οποία μπορεί να είναι βιώσιμη

«Αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», υπογράμμισε επιπλέον.