GOOGLE NEWS

Γιατί υποβάλλει η ΝΔ πρόταση μομφής – Που στοχεύει – Πώς «διάβασαν» τη συμφωνία

Το περιεχόμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό θέτει τη ΝΔ στο μονόδρομο της υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης λόγω των  βαρύτατων  εθνικών υποχωρήσεων που διαπιστώνουν διαβάζοντας το κείμενο, αλλά και των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό τα οποία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν.

  • ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή και αμέσως πριν κηρυχθεί περαιωμένη διαδικασία, με δεδομένο ότι το σχετικό αίτημα πρέπει να υποβληθεί σε εν εξελίξει κοινοβουλευτική διαδικασία θα κατατεθεί τελικά η πρόταση δυσπιστίας . Υπήρξαν βέβαια και σκέψεις για άμεση υποβολή του αιτήματος, η διακοπή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου όμως και η περίπτωση  να υπάρξει πρόβλημα με τις αποφάσεις για το χρέος στο επικείμενο Eurogroup, λόγω του ότι τα προαπαιτούμενα δεν θα έπαιρναν ΦΕΚ, ουσιαστικά οδήγησαν τη ΝΔ στην επιλογή της μη αμέσου καταθέσεως.

 

Η ΝΔ οδηγείται στην πρόταση μομφής:

  • Πρώτον για να καταδειχθεί με σαφήνεια  ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσαρμονία με την λογική και τον κυβερνητικό της εταίρο που διαφωνεί ρητά  με τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Μάλιστα ο Π.Καμμένος επέβαλλε και κομματική πειθαρχία στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, για να μην τολμήσουν να ψηφίσουν τη συμφωνία ενώ δηλώνει ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του την κυβέρνηση που φέρνει την συμφωνία στη Βουλή!!! Εδώ και εβδομάδες μιλούν από τη ΝΔ για «πλημμελή νομιμοποίηση» του πρωθυπουργού, λόγω Καμμένου. Και μπορεί να μην προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα πέσει από την πρόταση μομφής, στη ΝΔ, εκτιμούν  όμως ότι αποτελεί χρυσή ευκαιρία  να αναδειχθεί  η κυβερνητική υποκρισία και μάλιστα με φόντο ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα.
  • Δευτερον, η παράμετρος των λαϊκών αντιδράσεων. Το  βράδυ της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει αναφορά στις αντιδράσεις των πολιτών, ενώ συνεργάτες του διαπιστώνουν ότι οι αντιδρώντες δεν πρόσκεινται κατ ανάγκη στη ΝΔ ή στη Δεξιά, όμως με τις παραχωρήσεις για γλώσσα και εθνότητα,  δημιουργείται συντριπτικό μέτωπο εις βάρος της κυβέρνησης.  
  • Τέλος, υπάρχει και το θέμα των κοινοβουλευτικών ισορροπιών. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ειδικά το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης. Έτσι, διαμορφώνεται ένα σημαντικό αντικυβερνητικό μέτωπο και η όλη διαδικασία  με επίκεντρο το Σκοπιανό δημιουργεί νέα δεδομένα. Συνεπώς, σε περίπτωση που βουλευτές της αντιπολίτευσης θα θελήσουν να ψηφίσουν στο μέλλον μια συμφωνία, που φέρει μια κυβέρνηση που δεν εμπιστεύονται, , τότε θα αυτοακυρωθούν.

 

Στην  Πειραιώς, ο προβληματισμός  εντάθηκε  μετά την ανάγνωση της συμφωνίας που διαβιβάστηκε στα κόμματα, αργά χθες το βραδυ. Γαλάζιες πηγές σημειώνουν ότι στο κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά η ονομασία SevernaMacedonija, μιλούν για  παραβίαση του erga omnes από το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας, ενώ τονίζουν, ότι δεν ορίζεται με ακρίβεια, ο χρόνος υλοποίησης αλλαγών στα έγγραφα εσωτερικής χρήσης της γείτονος, σε αντίθεση με τα έγγραφα διεθνούς χρήσης, που προσδιορίζεται στην πενταετία.

 

Προβληματισμός υπάρχει ακόμα και για τα ακρωνύμια MK& MKD που παραμένουν για το ίντερνετ και τις εμπορικές χρήσεις ενώ  εκτιμούν ότι η παραχώρηση της «μακεδονικής εθνότητας» υπάρχει κίνδυνος  στο μέλλον να λειτουργήσει ως στοιχείο αλυτρωτισμού, μιας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από «ακραία στοιχεία» στη γείτονα ως αποδεικτικό της ύπαρξης «Μακεδονικού έθνους».

 

Τέλος, σημειώνουν και το άρθρο 8 παρ. 5, με το οποίο συστήνεται διεπιστημονική επιτροπή για την εξέταση ύπαρξης τυχόν αλυτρωτικών αναφορών για τη διδασκαλίας της ιστορίας και στις δύο χώρες, ενώ, δεν περνά απαρατήρητο, σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όπου ουσιαστικά προεξοφλείται η ένταξη της γείτονος έναντι «μιας υποσχετικής» σε μελλοντικό χρόνο