ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Το πράσινο φως στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα άναψε το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κατόπιν της απογευματινής του συνεδρίασης.

Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αποτελεί το τελευταίο μέρος της τέταρτης δόσης του προγράμματος βοήθειας, θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρωση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ συνιστά απόρροια της θετικής αξιολόγησης –εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών- της μέχρι στιγμής πορείας αποπληρωμής των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και της αποτελεσματικότητας λειτουργίας του συστήματος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε επαρκή πρόοδο στην αποπληρωμή των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Μηχανισμού.

«Εάν η Ελλάδα διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό momentum και εφαρμόσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την εν εξελίξει τέταρτη αξιολόγηση και η Ελλάδα να επιτύχει την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο» έσπευσε να προσθέσει.

Μετά και την έγκριση της σημερινής δόσης, το συνολικό ποσό της βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 46,9 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Η υλοποίηση της δέσμευσης για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιτρέπει στον ESM να εκταμιεύσει το εναπομείναν ποσό του 1 δισ. ευρώ» σχολίασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί έναν θετικό οιωνό εν όψει της συζήτησης για την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας» κατέληξε.  

naftemporiki.gr