ΔΙΕΘΝΗ

Εκατομμύρια πολίτες εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα

Η εξαθλίωση της κρίσης τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο έχουν οδηγήσει περισσότερους από 1,5 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας στο να εγκαταλείψουν τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μια χώρα η οποία ήταν μόλις πριν δεκα χρόνια ήταν με διαφορά η πλουσιότερη στην περιοχή, και τώρα αντιμετωπίζει το χειρότερο πληθωρισμό στον κόσμο.

Απογοητευμένοι από τις πρακτικές των κυβερνόντων και εν μέσω βουτιάς των τιμών του πετρελαίου, της βαριάς «βιομηχανίας» της βενεζουέλας, οι πολίτες στρέφονται στις γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, με, ενδεικτικά, περίπου 185.000 να ζητούν άσυλο από το 2014, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Επίσης, πάνω από 520.000 μετεγκαταστάθηκαν με χρήση ορισμένων ειδικών συνθηκών για λοιπούς λόγους, όπως π.χ. εκδιωχθέντες για πολιτικές απόψεις κλπ.

Ορισμένοι από αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έχουν κατορθώσει να παραμείνουν αλλού νόμιμα, ωστόσο πολλοί άλλοι δεν μπόρεσαν να το κάνουν και ζουν με αυξημένους κινδύνους εκμετάλλευσης, κατάχρησης και διακρίσεων, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, 819.034 Βενεζουελάνοι έχουν φτάσει τους τελευταίους 16 μήνες στη χώρα -376.572 είναι νόμιμοι.

Επίσης, 250.000 Κολομβιανοί επέστρεψαν από τη Βενεζουέλα. Η Βραζιλία αντιμετωπίζει, επίσης, μια εισροή μεταναστών από τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας, 32.859 πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας έχουν υποβάλει επίσημη αίτηση ασύλου, με το 96% των αιτήσεων να έχουν υποβληθεί από το 2016.

Το κράτος Ροραΐμα, στα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα, φέρει το κύριο βάρος.
Για το 2018, το Εκουαδόρ έχει μετατραπεί στο συχνότερο σημείο διέλευσης, καθώς, από τον Μάιο, 343.305 πολίτες της Βενεζουέλας έχουν μεταναστεύσει στη χώρα, έναντι 287.000 για το σύνολο του 2017.

Νοτιότερα, στο Περού, πάνω από 300.000 εισήλθαν στη χώρα, σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις, ενώ εισροές παρατηρούνται και στη Χιλή.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του 2016, ο πληθυσμός της Βενεζουέλας έφθανε τα 31,6 εκατομμύρια.