ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολονύχτια «μάχη» στο Eurogroup: Αυτά είναι τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Μακρά νύχτα προοιωνίζεται το πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, στο Λουξεμβούργο καθώς σημειώθηκε εμπλοκή από νωρίς, κυρίως σε σχέση με την επιμήκυνση των δανείων του EFSF. Περίπου στις 23:15 ώρα Ελλάδας ξεκίνησαν και πάλι οι συζητήσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε περίπου στις 16:30. Ωστόσο, λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας, τα μέλη του Eurogroup σταμάτησαν  τη συζήτηση για την Ελλάδα καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.

Συνάντηση Τσακαλώτου με Λεμέρ και Σολτς

Για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και τον χρόνο επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF έγινε συνάντηση στο περιθώριο του Eurogroup μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας.

Λαγκάρντ: Μην με ρωτάτε για την Ελλάδα, δεν θα απαντήσω

Ξέκοψε κάθε συζήτηση για την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Θέλοντας να προλάβει τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Λαγκάρντ είπε: «Μην με ρωτήσετε για την Ελλάδα γιατί δεν θα σας απαντήσω».

Προϊδέασε πάντως για… μακρά νύχτα σημειώνοντας: «Οι συζητήσεις για την Ελλάδα υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς».

Γιατί «κόλλησαν» στην επιμήκυνση των δανείων

Ημέρα με τη νύχτα, είναι οι θέσεις των Ευρωπαίων στο πλέον «ευαίσθητο» κομμάτι της επιδιωκόμενης ελάφρυνσης Χρέους κι ως εκ τούτου επιβεβαιώνονται στην παρούσα φάση όσοι περίμεναν μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση.

Όλα ξεκινάνε από το Eurogroup του περσινού Ιουνίου, όταν μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, ο Β. Σόιμπλε επέβαλε τη γερμανική στη διατύπωση του ανακοινωθέντος για τις πιθανές επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF: «από 0 ως 15 χρόνια». Παρά τις ελπίδες για αλλαγή πλεύσης και πιο χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος, μετά από την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε κατέστησε σαφές στον Ε. Τσακαλώτο στο τετ-α-τετ που είχαν στο Βερολίνο, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει παραπάνω από 3 χρόνια.

Σε όλο αυτό το διάστημα, που μεσολάβησε από το περσινό καλοκαίρι, το ΔΝΤ είχε φροντίσει να καταστήσει σαφές, τι είδους επιμηκύνσεις ζητά, προκειμένου να δώσει τα χέρια με τους Ευρωπαίους:

• περίοδος χάριτος στις πληρωμές του υφιστάμενου Χρέους, ως το 2040. Εκτός από τα δάνεια του EFSF (2ο Μνημόνιο), αυτό το «πάγωμα» θα πρέπει να επεκταθεί και στα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου (για 17 ως 20 χρόνια), αλλά και στα δάνεια του 3ου Μνημονίου για 6 χρόνια.

• επιμηκύνσεις στα δάνεια του EFSF για 14 χρόνια, δηλαδή στο ανώτατο όριο που όριζε η περσινή απόφαση του Eurogroup, αλλά και επιμήκυνση κατά 30 έτη των δανείων του 1ου Μνημονίου και κατά 10 χρόνια των δανείων του 3ου Μνημονίου, με στόχο οι τελευταίες πληρωμές Χρέους να φτάσουν στο 2070

Το Βερολίνο φυσικά δεν συναίνεσε ποτέ στις απαιτήσεις του Ταμείου, ενώ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν μπήκαν στη συζήτηση για επέκταση των επιμηκύνσεων στα δάνεια του 1ου και του 3ου Μνημονίου, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να τίθεται εκτός προγράμματος. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, παρέμεινε η διαφορά μεταξύ Γερμανών και λοιπών (κυρίως Κομισιόν, Γαλλίας) και είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών από τη Γερμανία έκαναν λόγο για ένα συμβιβασμό στα 7 χρόνια, το σχέδιο που διέρρευσε σήμερα από το Euroworking Group έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Το αισιόδοξο tweet της Επιτροπής Οικονομικών της ΕΕ

Νωρίτερα πάντως, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ανάρτησή της στο twitter χαιρέτισε την πρόοδο της Ελλάδος με ένα βίντεο. «Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν στην Ελλάδα και θα μπορεί σύντομα να σταθεί στα πόδια της» αναφέρει η Επιτροπή.