ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη και δεσμεύσεις από τη συμφωνία του Eurogroup – Για «4 στα 4» μιλά ο Τσακαλώτος

Συμφωνία – πακέτο  για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους επετεύχθη στο Eurogroup, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, η οποία διήρκησε πάνω από 10 ώρες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα λάβει μια τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας τον προσεχή Αύγουστο, με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, για τους επόμενους 22 μήνες, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος, συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF, όπως επίσης και μία επιπλέον 10ετής περίοδος χάριτος.

Ακόμη, υπό την αίρεση της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων -και κάτω από ένα ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας- συμφωνήθηκε η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Τα συγκεκριμένα ποσά θα καταβάλλονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση, μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Όπως σημειώνεται, επιπλέον, στο ανακοινωθέν του Eurogroup, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά και για εκτιμώμενα πλεονάσματα, ύψους 2,2%, κατά μέσο όρο από το 2023 έως το 2060.

«Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. «Είχαμε 4 κομμάτια του παζλ, τα βάλαμε κάτω και τα 4 και τα κλείσαμε και τα 4» είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ενώ το ίδιο έκαναν και οι θεσμοί» σχολίασε ο Στεντένο, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως «το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες». «Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να τις εφαρμόζει» έσπευσε να προσθέσει.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη, τονίζοντας πως «επιτέλους οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους».«Χτίζουμε τις συνθήκες ώστε η ολοκλήρωση του προγράμματος να μας φέρει μια μακροπρόθεσμη επιτυχία» τόνισε και επεσήμανε πως «έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας αλλά δεν πρόκειται για ένα μεταμφιεσμένο πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εστίασε στον μεγάλο δρόμο που διένυσε η Ελλάδα από το 2015, όταν και βρέθηκε κοντά στο Grexit. Σημείωσε επίσης, πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποτελέσει «δίχτυ» προστασίας, συνεργαζόμενος με την Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία -όπως ξεκαθάρισε- θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε από την πλευρά της, ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους, ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο, ώστε να ανακάμψει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Αν και καλωσόρισε τη δέσμευση των ευρωπαϊκών θεσμών να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί, έλαβε αποστάσεις από το Eurogroup, διαμηνύοντας ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει του δικού του καταστατικού.