ΔΙΕΘΝΗ

Φήμες για νοθεία κυκλοφορούν στην Τουρκία 24ωρα πριν τις εκλογές

Χθες η ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος, Καλό Κόμμα, Μεράλ Ακσενέρ, κατήγγειλε δημοσίως μέσω twitter το γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Ενέργειας της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, ότι έδωσε εντολή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ που θα μεταδίδει την Κυριακή τα αποτελέσματα των εκλογών, μετά τις 21.30 το βράδυ να ανακηρύξει νίκη του Τούρκου προέδρου 53%, ενώ ακόμη η καταμέτρηση θα συνεχίζεται.

Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατέθεσε μήνυση κατά του τουρκικού πρακτορείου ‘Αναντολού’, επειδή χθες σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού TVNET πέρασε κάρτα του ‘Αναντολού’ με αποτελέσματα εκλογών 2018. Η κάρτα έγραφε τα εξής ποσοστά: Ερντογάν 53%, Ιντζέ 26%, Ακσενέρ 12%, Ντεμιρτάς 7%

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι που ανάγκασε το ανάγκασε το διευθυντή του ‘Αναντολού’ να προβεί σε δήλωση, λέγοντας ότι σε όλες τις εκλογές γίνονται προηγουμένως τεστ με τα αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο κανάλι ζήτησε –όπως είπε- από το ‘Αναντολούν να κάνουν αυτή τη δοκιμή για να τα εφαρμόσει στις οθόνες του.

Πάντως, σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ γράφει ότι το σενάριο που φοβάται περισσότερο η αντιπολίτευση είναι οι παρεμβάσεις του ‘Αναντολού’ στα αποτελέσματα. Φοβάται δηλαδή ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων θα ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, ενώ ακόμη θα γίνεται καταμέτρηση. Μετά θα κάνει ομιλία ενώ θα καταμετρούνται ακόμη οι ψήφοι.

Εκείνη την ώρα, όπως ισχυρίζεται, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νοθεία. Αν οι παρατηρητές και οι εφορευτικές επιτροπές εγκαταλείψουν τις κάλπες θα μπορέσουν να κάνουν νοθεία. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην γίνει νοθεία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συσκέπτονται συνεχώς για το θέμα. Μάλιστα σε 30 χιλιάδες κάλπες παρατηρήθηκαν προβλήματα, ειδικά στην περιοχή Σανλιούρφα της ΝΑ Τουρκίας. Ιδρύθηκε επίσης το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας των Εκλογών