GOOGLE NEWS

Τελευταία εβδομάδα με χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά

Από το ερχόμενο Σάββατο καταργείται το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα τελευταία 5 νησιά της χώρας, δηλαδή στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και στη Λέρο. 

 

  • του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η Ελλάδα γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απεμπολεί το εθνικό δικαίωμα να έχει στην επικράτειά της μια -τουλάχιστον- γεωγραφική ζώνη με χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση θα σπεύσει να διακηρύξει ότι στη θέση του μειωμένου ΦΠΑ καθιερώνει το περιβόητο «μεταφορικό ισοδύναμο».

Η αλήθεια είναι ότι «το μεταφορικό ισοδύναμο» δεν ισχύει για όλους στα νησιά που έχουν πληγεί από την κατάργηση της νησιωτικής φορολογικής πολιτικής.

Το «μεταφορικό ισοδύναμο» θα ισχύσει μόνο για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τέσσερα νησιά των Κυκλάδων και τρία του Ιονίου .

Στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ισχύσει από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο 2018 εντάσσονται:

Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αλιμιά, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μαράθι, Νίμος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος.

Ποιοι θα εισπράξουν το «μεταφορικό ισοδύναμο; 

Μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί που κάνουν το «αγροτικό τους», αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με έδρα τα συγκεκριμένα νησιά.

Ήταν αρχές του 2018, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταργεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε συνολικά 27 νησιά του Αιγαίου, (Καστελόριζο, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Κάλυμνος, η Ικαρία κ.ά.). Τότε φυσικά -κατόπιν παρέμβασης των τοπικών βουλευτών- η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι το ειδικό καθεστώς θα διατηρηθεί σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο επειδή αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα προβλήματα με το προσφυγικό που αντιμετωπίζουν τα νησιά.

Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί.

Από το Σάββατο όμως ο ΦΠΑ στα νησιά ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24% (από 17% που ήταν μέχρι τώρα) και ο μειωμένος συντελεστής στο 13% (από 9% που ήταν ως τώρα).

Οι κάτοικοι ωστόσο θα φορούν γραβάτα…