ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία και Ήπειρος μπαίνουν στον «χορό» του προσφυγικού – «Δεν αντέχει άλλο η Μακεδονία»!

Την άποψη ότι κανονικά το σχέδιο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα νέων δομών φιλοξενίας, δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Κεντρική Μακεδονία, εξέφρασε ο περιφερειακός συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, Νίκος Ράγκος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. 
«Για τη δημιουργία νέων δομών λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν μπορούμε πάλι να επιφορτίσουμε την Κεντρική Μακεδονία» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι εξετάζονται οι περιπτώσεις της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. 
Σχετικά με τους ιδιωτικούς ενοικιαζόμενους χώρους, που λειτούργησαν ως δομές φιλοξενίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε ότι δεν ήταν κατάλληλοι χώροι και η θέση του υπουργείου είναι να μην ξανανοίξουν. 
Ο κ. Ράγκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση μεταναστών και προσφύγων μέσω των χερσαίων συνόρων, οι οποίοι μέσω της Ορεστιάδας έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Γνωστοποίησε ότι στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονται στις δομές των Σερρών (651 άτομα), της Νέας Καβάλας Κιλκίς (583), της Αλεξάνδρειας Ημαθίας (782), της Βέροιας (300), της Πιερίας (325), των Διαβατών (1614), των Λαγκαδικίων (662) και του Βαγιοχωρίου (260). Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της δομής των Διαβατών, ώστε να φτάσει να φιλοξενεί 800 άτομα και στο πλαίσιο αυτό τριακόσια άτομα έφυγαν τη Δευτέρα, άλλα εκατό έφυγαν την Τρίτη, άλλα εκατό θα αποχωρήσουν αύριο και άλλα 100 τη ερχόμενη Δευτέρα.