ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παίζει» με το erga omnes o Ζάεφ και μιλά για… copy paste αντιπολίτευση σε Σκόπια και Ελλάδα!

Η συμφωνία των Πρεσπών διασφάλισε τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της ΠΓΔΜ» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στο BBC τονίζοντας ότι η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις) όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα».

Όπως είπε οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Ο Ζάεφ τόνισε ακόμη πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.

Σε ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας διπλωματικά πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα.

Ο Ζάεφ δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις αντιδράσεις του μειοψηφούντος συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ στην Ελλάδα. «Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε.

Αφού  χαρακτήρισε ειρωνικά «copy paste» τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και στα Σκόπια  υποστηρίζοντας πως αυτό καταδεικνύει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη, κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει «μια ευκαιρία», στην συμφωνία των Πρεσπών.