ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» σε όλα από τον Λεβέντη: «Έκτρωμα το νομοσχέδιο»

"Έκτρωμα" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στους δήμους, ενώ εξέφρασε την διαφωνία του και με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάτμηση της περιφέρειας Β΄ Αθήνας και της Αττικής.

Κατά την ομιλία του, επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Βασίλης Λεβέντης καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ενώ είχε θεωρήσει εύλογες τις αντιρρήσεις που ο ίδιος του είχε εκφράσει στο θέμα, σήμερα έρχεται και φέρνει τη διαίρεση των περιφερειών. «Ή ο πρωθυπουργός δεν ήταν έντιμος μαζί μου ή είναι υπολογιστής και απλώς κάνει τη δουλειά του, όπως βρει και όπου βρει» είπε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν ωφελεί σε τίποτα αυτή η διαίρεση, αφού δεν πατάσσει επ’ ουδενί τη διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. «Η κατάτμηση που φέρνει ο κ. Τσίπρας τη φέρνει για να χαϊδέψει τα αυτιά της κ. Γεννηματά, νομίζοντας πως θα διεμβολίσει το δίπολο Γεννηματά – Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν διασπάται» εκτίμησε ο κ. Λεβέντης.

Επίσης, είπε ότι ενώ το νομοσχέδιο ο κ. Σκουρλέτης το ονομάζει «νομοσχέδιο απλής αναλογικής», φέρνει τη δεύτερη Κυριακή το σύστημα νοκ άουτ και το εξοντώνει, αφού υποχρεώνει τους ψηφοφόρους των άλλων συνδυασμών να διαλέξουν τους δύο πρώτους σε ψήφους.

Μάλιστα, είπε πως ενώ ο υπουργός Εσωτερικών είχε συμφωνήσει μαζί του κατά το παρελθόν, τώρα υπαναχωρεί. Ο υπουργός Εσωτερικών, διέψευσε ωστόσο τον Βασίλη Λεβέντη, όταν αναφέρθηκε σε συνομιλία τους πριν ένα χρόνο, για το θέμα. «Λέτε ψέματα, ή δεν θυμάστε καλά» είπε ο κ. Σκουρλέτης προς τον κ. Λεβέντη, ο οποίος με τη σειρά του αντέδρασε. «Ο ελληνικός λαός κρίνει ποιος είναι πιο αξιόπιστος» είπε προς τον υπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Δημοψήφισμα για το Μακεδονικό»

Αναφερόμενος στο Μακεδονικό, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε δημοψήφισμα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υβρίζει «φασίστες και βάνδαλους» όσους δεν συμφωνούν μαζί της στο θέμα αυτό. «Ειδικά σε ένα σοβαρό τέτοιο ζήτημα, πολιτικός που δεν μπορεί να περάσει μια άποψη στην κοινωνία και να πείσει τον λαό δεν νομιμοποιείται να παραμένει στην εξουσία» είπε ο κ. Λεβέντης.

Ταυτοχρόνως, εξέφρασε την βαθιά λύπη του και για τη στάση της ΝΔ διότι -όπως είπε- ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε για στενά περιθώρια αλλαγών στη Συμφωνία εφόσον αυτή ψηφιστεί. «Ο ρόλος της ΝΔ είναι να κληρονομήσει τη μειοδοσία και απλώς να λέει ότι δεν την έκανα εγώ» είπε.

«Τι κάνετε με την Αλβανία;»

Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενημερώνει τα κόμματα και δεν συνεννοείται στα κρίσιμα εθνικά θέματα. «Τι κάνετε με την Αλβανία;» έθεσε το ερώτημα προς τα κυβερνητικά έδρανα αναφερόμενος στις δηλώσεις του επίτροπου Χαν.

Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε επίσης την έντονη διαφωνία του με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών επισημαίνοντας πως καμία κυβέρνηση αυτής της χώρας δεν υπήρξε τόσο πειθήνια στις εντολές των Αμερικανών. «Η αξία σε αυτή τη χώρα με τις διάφορες κυβερνήσεις ήταν ότι κατάφερναν να ανήκει η χώρα στη Δύση και το ΝΑΤΟ χωρίς να χαλάει τις σχέσεις της με τη Ρωσία» είπε.