ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί πάει στη Βολιβία ο Νίκος Κοτζιάς

Για την πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει την Παρασκευή στη 2η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum – ACForum).

Η Βολιβία πήρε τη σκυτάλη να φιλοξενήσει το φόρουμ από την Αθήνα, όπου ένα χρόνο πριν, στις 23-24 Απριλίου του 2017, πραγματοποιήθηκε η πρώτη και Ιδρυτική Διάσκεψη.

Το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών αποτελεί πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και στοχεύει σε μορφοποιημένες διεθνείς και περιφερειακές θεσμικές συναντήσεις, που θα διευρύνουν την συνεργασία πέραν των αμιγώς πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών θεμάτων και σε άλλους ζωτικής σημασίας τομείς όπως, στην προκειμένη περίπτωση, ο πολιτισμός.

Οι συμμετέχουσες χώρες και μέλη του Φόρουμ είναι οκτώ «χώρες-γενέτειρες» πολιτισμού με μεγάλη ιστορία: Η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ελλάδα, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Κίνα και το Περού.

Ο πολιτισμός σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, είναι ένα σημαντικό όχημα που μπορεί να αναβαθμίσει τις διακρατικές σχέσεις σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας το οποίο θα στοχεύει στη διάδοση του ειρηνικού πολιτισμού, καθώς ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών ως ισχυρό εργαλείο διπλωματίας, μπορεί να συμβάλλει στη γεφύρωση των χασμάτων και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης αλλά και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, την αλληλοϋποστήριξη για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, την προώθηση της παγκόσμιας κατανόησης των αρχαίων πολιτισμών και της ιστορικής έρευνας για την ανάδειξη της σημασίας και της συνεισφοράς τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, τον συντονισμό των ενεργειών των χωρών μελών του Φόρουμ στους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και θέματα οργανωτικά, όπως η εισδοχή νέων μελών στο Φόρουμ.