ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικό «καψόνι» για τον ΦΠΑ στα νησιά – «Πάγος» του Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης

"Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ συνδέεται με την απόφαση της Αθήνας να μην αυξήσει τοn ΦΠΑ σε πέντε νησιά, κάτι που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο', δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup.  

Οπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, "υπήρχε μια δέσμευση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία από την πλευρά μου, παραμένει. Οντως, το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο συνδέεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά. Αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα".

"Ολοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει και στη γερμανική βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία", τόνισε ο επικεφαλής του ESM. 

 

Σεντένο: Αρχές Αυγούστου η δόση των 15 δισ. 

Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επεσήμανε ότι "η απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες. Η τελική απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια", καταλήγοντας "Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του Αυγούστου". 

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, "αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση με την Ελλάδα σε πρόγραμμα. Καλωσορίσαμε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, που ξεκινά στα μέσα Αυγούστου", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.  

Σχολιάζοντας και τις προβλέψεις της Κομισισόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ο Μάριο Σεντένο επεσήμανε ότι "παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, είμαστε σίγουροι για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Τα χρόνια των μεταρρυθμίσεων αποδίδουν. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων".

Συμφωνήσαμε, τόνισε, ότι το χτίσιμο μαξιλαριών ρευστότητας παραμένει βασική προτεραιότητα για τις χώρες με υψηλό χρέος.