ΔΙΕΘΝΗ

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης Τραμπ

Φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Παρασκευή τους δρόμους του Λονδίνου κρατώντας πανό και χτυπώντας κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών στη βρετανική πρωτεύουσα, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ανήλθε σε τουλάχιστον 250.000, ενώ κινητοποιήσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις στη χώρα, μεταξύ αυτών στο Ουίνδσορ όπου το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ συναντάται με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Κλειδώστε τον στον πύργο» έγραφε ένα πανό στο Ουίνδσορ, σε απόσταση λίγων μέτρων από τον κάστρο όπου παντρεύτηκε ο πρίγκιπας Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ τον Μάιο.

Η αστυνομία, η οποία προς το παρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη συμμετοχή στις πορείες, απέκλεισε την πρόσβαση σε τμήματα του Λονδίνου μεταξύ αυτών στο Πικαντίλι και το Ρίτζεντ, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν την πλατεία Τραφάλγκαρ.

«Ο Τραμπ δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Βρετανία» είπε ο Γκρις Γκριγκόρα, 58 ετών, ένας υπάλληλος καταστήματος που πήρε ρεπό για να δώσει το παρόν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

«Θέλαμε να τον φέρουμε σε αμηχανία και νομίζω ότι το καταφέραμε. Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητος είναι. Είναι τρομακτικό να ακούμε την εμπρηστική γλώσσα που χρησιμοποιεί και νιώθω ντροπή που η (πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι έκανε τόσα πολλά για να τον υποδεχθεί».

Μεταξύ των διαδηλωτών κατά του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, προασπιστές των μεταναστών και μέλη οργανώσεων ΛΟΑΔ.

«Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα» έγραφε ένα πανό.

«Το μήνυμά μας στην κυβέρνηση και την πρωθυπουργό μας είναι το εξής: Δεν θέλουμε ειδική σχέση με μισαλλόδοξους» είπε στο Ρόιτερς ο Λεν Μακλάσκι, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης του τομέα του εμπορίου.