ΔΙΕΘΝΗ

Μαστίγωναν ζευγάρι ομοφυλόφιλων και ο κόσμος φώναζε «πιο δυνατά»!

Η τιμωρία για όσους καταπατούν τη σαρία στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας είναι παραδειγματική. Δημόσιο μαστίγωμα προβλέπεται για όσους κρίνονται «ένοχοι» για τζόγο, για κατανάλωση ή πώληση αλκοόλ, για εξωσυζυγικές σχέσεις ή για ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές.

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου, 15 άνθρωποι που κατά το τοπικό ισλαμικό δικαστήριο είχαν παραβιάσει τον Ισλαμικό Νόμο, μαστιγώθηκαν δημοσίως έξω από ένα τζαμί στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπάντα Άτσεχ.

Μεταξύ αυτών και ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που είχε συλληφθεί σε ινστιτούτο αισθητικής έπειτα από καταγγελία και κρίθηκε ένοχο για ομοφυλοφιλική σχέση και σεξουαλική επαφή.

Οι δύο άνδρες δέχθηκαν περισσότερες από 80 βουρδουλιές ενώπιον ενός φανατισμένου κοινού 1.000 ατόμων, μεταξύ αυτών και τουρίστες από τη γειτονική Μαλαισία, που ζητωκραύγαζε και ζητούσε από τον μασκοφόρο εκτελεστή να τους χτυπήσει ακόμα πιο δυνατά.

«Ας ελπίσουμε ότι το μαστίγωμα που παρακολουθήσαμε σήμερα θα χρησιμεύσει ως μάθημα ώστε οι άνθρωποι να μην καταπατούν τη σαρία», δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής, Ταζρμιτζί Γιαχία, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Δεν νομίζω ότι τους μαστίγωσαν σοβαρά. Μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι», ανέφερε ο Μπουκαρί, ένας ψαράς που παρακολούθησε το αποτρόπαιο αυτό θέαμα μετά της συζύγου του. «Ο αξιωματούχος της σαρία θα έπρεπε να τους μαστιγώνει όσο πιο δυνατά μπρούσε», πρόσθεσε.

Οι σεξουαλικές επαφές ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους δεν απαγορεύεται στην Ινδονησία, ωστόσο τα τελευταία υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για την τοπική κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ που υπάρχει.

Οι έντονες αντιδράσεις από οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα οδήγησαν τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο να μπει ένα τέλος στις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Ωστόσο, στην επαρχία Ατσέχ αυτή η απόφαση δεν έχει γίνει αποδεκτή με ζέση, γι' αυτό και παρατηρείται καθυστέρηση στην εφαρμογή της.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Μπάντα Ατσέχ, Έργουιν Ντέσμαν, ανέφερε πως δεν έχει λάβει ακόμα την απόφαση κατάργησης του δημόσιου μαστιγώματος και πως το θέμα θα επανεξεταστεί.

«Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα γι' αυτό στην κοινωνία. Προτείνουμε λοιπόν να το συζητήσουμε ξανά με τον κυβερνήτη», ανέφερε ο Ντέσμαν στους εκπροσώπους του Τύπου τονίζοντας πως το δημόσιο μαστίγωμα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι νεωτέρας.

Η επαρχία Ατσέχ άρχισε να εφαρμόζει τον ισλαμικό νόμο μετά την ειδική αυτονομία που έλαβε το 2001, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει την μακροχρόνια εξέγερση για απόσχιση.