ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μαχαίρι στο λαιμό…από τις Βρυξέλλες: Τελειώστε τώρα, αλλιώς 12μηνη παράταση του Μνημονίου.

komision_0

Ο εφιάλτης, της παράτασης του Μνημονίου, επιστρέφει τις τελευταίες ώρες, καθώς φουντώνουν τα σενάρια, που θέλουν τις Βρυξέλλες να στέλνει τελεσίγραφο στην Αθήνα πως αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η αξιολόγηση από την Τρόικα, αλλά και η συμφωνία για την επόμενη μέρα, τότε είναι ισχυρό το ενδεχόμενο παράτασης, για 12 μήνες, του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά. Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν το σενάριο της επέκτασης της ισχύουσας σύμβασης να παρατείνεται.

Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να περάσει από την έγκριση των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν. Αντιστοίχως, από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα πρέπει να περάσει και η προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL), με την οποία η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε «νέα φάση».

Πάντως αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, η Ελλάδα θα έχει τεράστιο πρόβλημα, αφήνουν να εννοηθεί, αλλά επίσης δείχνουν να μην «βιάζονται», όσον αφορά στην επιστροφή των ελεγκτών στην ελληνική πρωτεύουσα, καθώς θα μπορούσε να γίνει και προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.