ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την πλάτη στον τοίχο η Ευρώπη – Τα αδιέξοδα και οι εκλογές στην Ελλάδα

europh-ekloges-ellada

Ποιος θα το πίστευε ότι η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί πολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Κι όμως δεν μπορεί να διαχειριστεί. Αν μπορούσε δεν θα παγκοσμιοποιούσε το οικονομικό της πρόβλημα. Η τρόικα δεν υποδηλώνει την αποτυχία της Ελλάδας. Η τρόικα στην Ευρώπη δείχνει την αποτυχία της Ε.Ε. να προστατεύσει τα μέλη της.

Τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων μαρτυρούν, προχειρότητα και έναν έντεχνο αντιπερισπασμό, οικονομικό σε κύρια βάση, αποπροσανατολισμό από τη βασική αιτία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από τις ασταθείς ισχυρές κατά τα άλλα οικονομίες τις Ευρώπης… χωρίς φυσικά αυτό να απαλλάσσει την Ελλάδα από τα δικά της οικονομικά τερατουργήματα.

Να σημειώσουμε, άλλο θέμα είναι τα οικονομικά ζητήματα-προβλήματα της Ελλάδας και άλλο θέμα η Ευρώπη στο σύνολο της και πως λειτουργεί-ενεργεί .

Για παράδειγμα, (τυχαίο παράδειγμα): Αν υποθέσουμε ότι σε ένα κοινωνικό σύνολο πολλών περιοχών, ας πούμε της Ιταλίας, υπάρχουν οι περιοχές Μιλάνο, Τορίνο, Φλωρεντία οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα… τι πράττει ο κεντρικός μηχανισμός διοίκησης;

Φέρνει την τρόικα; Αντιμετωπίζει το πρόβλημα των περιοχών ως μεμονωμένο, αλλά ως μέρος ενός συνόλου;

Σε αυτά τα ερωτήματα η Ευρώπη έχει πολιτικά ξεκάθαρη στάση. Φέρνει την τρόικα και δεν είναι δικό της το πρόβλημα. Είναι όμως μέρος του προβλήματος;

Τι καρπώνεται; Οι εμπνευστές της ενοποίησης όμως, στο παγκόσμιο περιβάλλον, αύξησαν γεωγραφικά το χώρο τους, τους οικονομικούς εκείνους μηχανισμούς στην «σύγκρουση» με Η.Π.Α., Κίνα (κτλ) και αύξησαν την δική τους ισχύει. Ενσωμάτωσαν αδιαπραγμάτευτα τα θετικά, αυτής της διεύρυνσης, αλλά δεν διαπραγματεύονται και δεν ενσωματώνουν τα αρνητικά των περιοχών αυτών.

Η επιλεκτική αυτή διεύρυνση φέρνει σήμερα την Ευρώπη με πλάτη στον τοίχο στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο

Άλλα δεδομένα ιδιαίτερης σημασίας. Η Γαλλία των ελλειμμάτων. Η αστάθεια της ισχυρής Αγγλίας μετά το ξύπνημα της Σκωτίας – υποβόσκει εκ νέου στο μέλλον ανάλογη κατάσταση με τη Σκωτία, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για Ουαλία, Ιρλανδία. Η αποδυνάμωση της Γερμανίας στις εξαγωγές η πτώση της Ιταλίας και η είσοδος της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας είναι τα πραγματικά προβλήματα.

Για κάποιους είναι η βασική αιτία της λιτότητας που πλήττει την Ευρώπη.

Τα αδιέξοδα και οι εκλογές στην Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για ακόμη μια φορά. Δυστυχώς το ενδεχόμενο εκλογών ή όχι στη Ελλάδα είναι η μόνη πολιτική που μπορούν να ακολουθήσουν.

*Διευκρίνιση: Δεν εξετάζουμε στο κείμενο αν πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό είναι θέμα των κομμάτων του πολιτικού μας συστήματος και του ελληνικού λαού.

Ο Αθόρυβος…