ΥΓΕΙΑ

Δέκα τρόποι για να χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα!

Ερευνητές διαπίστωσαν πως η ίδια ποσότητα φαγητού προκαλεί διαφορετικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο ανάλογα με το μέγεθος του πιάτου. Όσο αυτό μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώνουμε, μιας και θεωρούμε ότι τρώμε λιγότερο, αρά χρειαζόμαστε περισσότερο για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας.

Και τώρα… μεγαλύτερα μαχαιροπίρουνα!

Το περίπου αντίστροφο συμβαίνει με τα μαχαιροπίρουνα, κυρίως όταν δεν βρισκόμαστε στο σπίτι μας.  Όσο μεγαλύτερο είναι π.χ το πιρούνι, τόσο τείνουμε να τρώμε λιγότερο, ενώ με ένα μικρό πιρούνι τρώμε περισσότερο αφού η κάθε «βουτιά» στο πιάτο, δεν μας γεμίζει το μάτι! Η ερευνητές που παρατήρησαν το φαινόμενο αυτό, είδαν ότι δεν ισχύει το ίδιο και στο σπίτι μας, μιας και εκεί έχουμε συνηθίσει το μέγεθος των μαχαιροπίρουνων

Οι άντρική παρέα βοηθά τις γυναίκες!

Σε ότι αφορά το γυναικείο φύλο, μια ψυχολόγος, παρατήρησε πως οι γυναίκες τρώνε πιο υγιεινά όταν γευματίζουν με άντρες παρά με τις φίλες τους! Μάλιστα παρατήρησε πως όσο αυξάνονται οι άντρες στην παρέα, τόσο οι γυναίκες τείνουν να τρώνε μικρότερες και πιο υγιεινές μερίδες! Όπως τόνισε η Αμερικανίδα ψυχολόγος, οι γυναίκες ίσως πιστεύουν πως οι μικρές μερίδες ισοδυναμούν με ένα σημάδι γοητείας προς τους άντρες.

Μην γευματίζετε με φίλους!

Σε συνέχεια του προηγουμένου, μια άλλη Αμερικανίδα πανεπιστημιακός, παρατήρησε πως οι φίλοι είναι κακή επιρροή σε ότι αφορά το φαγητό, μιας και η οικειότητα οδηγεί σε μεγαλύτερα και πιο ανθυγιεινά γεύματα. Αντίθετα όταν τρώμε με αγνώστους είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι, τρώμε λιγότερο και πιο υγιεινά.

Μην επηρεάζεστε από τους αδύνατους φίλους σας!

Σε μια έρευνα που έγινε σχετικά με την κατανάλωση σνακ σε σινεμά, αποδείχθηκε πως οι συμμετέχοντες έτρωγαν πολύ περισσότερο όταν δίπλα τους καθόταν κάποιος αδύνατος, παρά όταν το ίδιο άτομο φόραγε ένα ειδικό «παχυντικό» κοστούμι..

Απομακρύνετε την τροφή από το οπτικό σας πεδίο!

  Όπως έδειξαν δύο έρευνες όταν πεινάμε πολύ τείνουμε να τρώμε αυτό που είναι μπροστά στα μάτια μας.  Κρύψτε όλα τα παχυντικά τρόφιμα σε ντουλάπια και ψυγείο. Αδειάστε το γραφείο από μπισκότα και λοιπά σνακ και αντίθετα γεμίστε την κουζίνα σας με φρούτα και λαχανικά.

Πιείτε αρκετό νερό πριν από κάθε γεύμα

 Παλία και δοκιμασμένη συνταγή. Το στομάχι γεμίζει και τρώτε λιγότερο.

Διαβάζετε τις ετικέτες των προιόντων που καταναλώνετε!

Όσο πιο ενήμεροι είστε σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά των τροφών τόσο λιγότερα λιπαρά θα καταναλώνετε.

Σβήστε την τηλεόραση και τα φώτα πριν κοιμηθείτε!

Άπ’ ότι φαίνεται το βραδινό φως, ανοίγει την όρεξη και οδηγεί σε βραδινές βόλτες στο ψυγείο.

Μην χάνετε τον έλεγχο στην ποσότητα του φαγητού που τρώτε!

Όσο πιο συνειδητά επιλέγετε το μέγεθος της μερίδας, τόσο πιο ισορροπημένα θα τρώτε. Επιστήμονες έδωσαν… φυστίκια Αιγίνης σε εθελοντές και παρατήρησαν πως η ομάδα που πέταγε τα τσόφλια κατανάλωνε τελικά περίπου 35% περισσότερη ποσότητα σε σχέση με αυτούς που τα κράταγαν(και έβλεπαν) σε ένα πιάτο δίπλα τους.