USAY TOP

Ποιος φοβάται τις κάλπες;

εκτιμώντας ότι αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, εδράζοντας αυτή την εκτίμηση στην απομείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Λίγο μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν στα τηλέφωνα ότι ο κύβος ερρίφθη, η επιχείρηση συγκέντρωσης των 180 ψήφων υπέρ του Σταύρου Δήμα ναυάγησε και η χώρα οδεύει ολοταχώς σε πρόωρες εθνικές κάλπες. Το ερώτημα είναι ποιος φοβάται και ποιος θα έπρεπε να φοβάται τις κάλπες.

Αν η διατύπωση του πρωθυπουργού είναι ειλικρινής και ο ίδιος όντως δεν φοβάται τις κάλπες, τότε αναρωτιέται κανείς γιατί όλη η κυβερνητική επιχειρηματολογία εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης βασίζεται στον εκφοβισμό της κοινής γνώμης . Για πιο λόγο το κυβερνητικό αφήγημα επικαλείται δράκους και τέρατα, χρεοκοπίες και ολοκληρωτική καταστροφή. Εκτός και αν η σιγουριά του πρωθυπουργού αφορά στο εσωκομματικό του τοπίο και εκπέμπεται ως προκαταβολική απάντηση σε όποιους μπορεί να ορέγονται τη θέση του προέδρου της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή αντίστοιχη σιγουριά για τις κάλπες εκπέμπει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως σίγουρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση εμφανίζεται και για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα μνημόνια και το ελληνικό χρέος. Και ας διαμηνύει ο Σόιμπλε ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει στην Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η προηγούμενη. Και ας λέει το Βερολίνο ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ανάμεσα στη σιγουριά Σαμαρά και την αυτοπεποίθηση Τσίπρα, είναι προφανές ότι υπάρχει μία άλλη οδυνηρή βεβαιότητα. Αυτή της κοινωνίας που αναγνωρίζει ότι για μία ακόμη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Γιατί είναι προφανές ότι αν από τις κάλπες βγει νικητής ο Σαμαράς, τότε στη γωνία περιμένουν νέα άγρια μέτρα και τελεσίγραφα των δανειστών. Αν βγει ο Τσίπρας τότε μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υπογράψει μία νέα συμφωνία με τους δανειστές οι οποίοι δεν θα του χαριστούν. Άρα ποιος φοβάται τις κάλπες