ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη – Τι πρέπει να πληρώσουμε τα επόμενα 24ωρα στην εφορία

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, με τις αλλαγές των στοιχείων ακινήτων που μπορεί να οδηγήσουν στην ελάφρυνση για αρκετούς ιδιοκτήτες του ΕΝΦΙΑ, αφού μετά την άτυπη παράταση που είχε δώσει το οικονομικό επιτελείο κλείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας 2010-2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης του Ε9 εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, αν και στην περίπτωση που ο φόρος με το νέο εκκαθαριστικό μειώνεται πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος καλείται στην εφορία για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τη μείωση (συμβόλαια κ.ά.).

Από την άλλη πλευρά, εάν από την τροποποιητική δήλωση δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή της 1ης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) και μπορεί να εκτυπωθεί από τον υπόχρεο η νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι διορθώσεις στο Ε9 προσεγγίζουν πλέον τα τρία εκατομμύρια.

«Ουρές» σε εφορίες και τράπεζες

Αύριο εξάλλου είναι και η τελευταία ημέρα καταβολής της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως άλλωστε και των τελών κυκλοφορίας, ή κατάθεσης των πινακίδων από τους ιδιοκτήτες των επιβατικών ΙΧ οι οποίοι, εκτός από τα τέλη, θέλουν το 2015 να αποφύγουν και τα τεκμήρια. Επισημαίνεται, βέβαια, ότι εάν οι κάτοχοι των ΙΧ επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους κατά τη διάρκεια του 2015, έχουν τη δυνατότητα, όμως θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο των τελών κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2014, όσοι φορολογούμενοι είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους, μπορούσαν να τις πάρουν πίσω στη διάρκεια του έτους, καταβάλλοντας μόνο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούσε στους εναπομείναντες μήνες του χρόνου.
Από την άλλη πλευρά, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ισόποσο με την αξία των τελών κυκλοφορίας.

Εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΓΓΔΕ είχε ενημερώσει πως για την εξυπηρέτηση και την αποφυγή ταλαιπωρίας, θα πρέπει οι φορολογούμενοι, πέραν του καθιερωμένου τρόπου καταβολής των τελών κυκλοφορίας, να χρησιμοποιήσουν άλλους διαθέσιμους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως τηλεφωνική και ηλεκτρονική τραπεζική, εφαρμογές κινητών, πιστωτικές κάρτες κλπ.

Ακόμη διευκρινίζει ότι για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας οι κάτοχοι μπορούν να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο πληρωμής και ακολούθως να εξοφλούν τα τέλη σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω άλλων διαθέσιμων εναλλακτικών τρόπων.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας μόνο τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Σημειώνεται επίσης πως αρκετές τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα μέσω web banking της εύρεσης του κωδικού πληρωμής, ο οποίος συμπληρώνεται αυτόματα στα ανάλογα πεδία κατά την πληρωμή. Ο κάτοχος του λογαριασμού πρέπει να γνωρίζει μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Οι οφειλές για τον φόρο ακινήτων

Οσον αφορά δε, την πληρωμή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν χάσουν την αυριανή προθεσμία έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, η οποία παραμένει ενεργή και προβλέπει ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Στην περίπτωση φυσικά που η οφειλή δεν ρυθμιστεί, τότε αρχίζει να τρέχει μηνιαίος τόκος 0,7%, αλλά και πρόστιμο 10% μετά την πάροδο δύο μηνών.

Οι δηλώσεις «ακινησίας»

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις ΔΟΥ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά δικαιολογητικών, όπως:

α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος,

β) τις πινακίδες κυκλοφορίας,

γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ,

δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2014,

ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και

στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Πηγή: naftemporiki.gr