ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Αλαλούμ για το πως θα ψηφίσουν οι νέοι ψηφοφόροι και οι ετεροδημότες

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως περίπου 100.000 ψηφοφόροι ηλικίας 18 ετών δεν θα προλάβουν να ασκήσουν, για πρώτη φορά, το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με μερικές χιλιάδες ετεροδημότες που δεν προλαβαίνουν τις ημερομηνίες για να καταθέσουν σχετική δήλωση. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», για τους γεννηθέντες το 1997 το παράδοξο είναι ότι τυπικά έχουν το δικαίωμα της ψήφου, καθώς από την αρχή του έτους έχουν αποκτήσει εκλογικά δικαιώματα, όμως, αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνουν να μπουν στους εκλογικούς καταλόγους.

Πάντως, από την άλλη, θα μπορούσαν όσοι συμπληρώνουν τα 18 να εγγράφονται αυτόματα χωρίς αίτησή τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς τα στοιχεία γέννησης υπάρχουν πλέον ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο. Για να συμβεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτείται ειδική πρόνοια από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ετεροδημότες

Πρόβλημα υπάρχει και με αρκετούς ετεροδημότες, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που θα έπρεπε να είχαν καταθέσει σχετική αίτηση μεταφοράς των εκλογικών τους δικαιωμάτων έως τις 31 Οκτωβρίου 2014. Οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται κάθε δύο μήνες, οπότε τυπικά όσοι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση έως και χθες. Ομως, το χρονικό διάστημα έως τις 25 Ιανουαρίου είναι πολύ μικρό για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να ολοκληρωθούν οι επικαιροποιημένοι εκλογικοί κατάλογοι. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανεπισήμως ανέφεραν ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους τις επόμενες ημέρες, ώστε να ενταχθούν στους νέους εκλογικούς καταλόγους τον Μάρτιο σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την iefimerida.gr, είναι εγγεγραμμένοι 110.000 ετεροδημότες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα κατανεμηθούν σε περίπου 500 εκλογικά τμήματα. Πάντως, η αδυναμία να ενταχθούν «νέοι» ετεροδημότες στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό της αποχής, καθώς οι πολίτες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν. Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν άνοιξη ή φθινόπωρο, οπότε και η μετακίνηση των πολιτών ήταν ευκολότερη. Το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει, πάντως, να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και άρα λιγότερα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια προκειμένου να απαιτηθεί λιγότερο προσωπικό και προμήθειες.