ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζική «βόμβα» από ελληνικές τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστού – Προσφεύγουν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες αναφέρουν ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις εν λόγω τράπεζες ήταν ασφυκτικές τις τελευταίες ημέρες και για το λόγο αυτό η προσφυγή στον ELA έγινε νωρίτερα απ' ότι υπολογιζόταν.

Δύο οι τράπεζες που εκπέμπουν SOS

Συγκεκριμένα Alpha Bank και Eurobank προσέφυγαν ήδη στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.  Oι δύο τράπεζες ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδας χρήματα μέσω του ELA εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.

Ανάλογη κίνηση αναμένεται να κάνουν μέχρι την ερχόμενη  Δευτέρα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της χώρας. 

Aρχικά είχε αναφερθεί ότι μία θα ήταν η τράπεζα που θα προσέφευγε στον μηχνισμό. Τελικά τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα είναι δύο. Το συνολικό ποσό που αιτούνται είναι περίπου 5 δις ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν έμπειροι οικονομικοί κύκλοι το ποσό δεν είναι μεγάλο ωστόσο είναι ενδεικτικό της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η  Eurobank προχώρησε σε προληπτική αίτηση για ένταξη στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας.

Διευκρινίζουμε πάντα με τις ίδιες πηγές ότι  η τράπεζα δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει και τελικά θα κάνει χρήση της συγκεκριμένης βοηθητικής γραμμής.  Πιθανό κάτι τέτοιο να αποφευχθεί τελικά. Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει και προληπτικό χαρακτήρα αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.