ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σταθάκης: «Δεν θα υπάρχει στο εξής μνημόνιο, δεν θα υπάρχει τρόικα»

Όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η συμφωνία αυτή θα αφορά στο πρόγραμμα «γέφυρα» που σε τρεις μήνες θα οδηγήσει σε νέα συμφωνία με τους πιστωτές, χωρίς τρόικα και βασισμένη στην ανάπτυξη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: Προτείνουμε ένα σχέδιο-γέφυρα, το οποίο θα αφορά στη μετάβαση από το μνημόνιο και την τρόικα σε ένα άλλο στάδιο το οποίο θα έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης  τονίζοντας ακόμη πως το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

«Η Ελλάδα δεν ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα, δεν θα υπάρχει στο εξής μνημόνιο, δεν θα υπάρχει τρόικα» διεμήνυσε επίσης.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως «για τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο, θα πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία με τους εταίρους που θα αφορά στη χρηματοδότηση», ενώ ξεκαθάρισε πως αυτό που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους «δεν έχει τα χαρακτηριστικά της μέχρι πρότινος διαπραγμάτευσης.

Και οι δύο πλευρές έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να βρεθεί λύση». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, «πάμε σε μία λύση που θα είναι συμβατή με το ισχύον θεσμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα παίζει στο εξής το ρόλο που έπαιζε μέχρι τώρα» είπε ο ίδιος και για ακόμη μία φορά έκανε γνωστή τη θέση της κυβέρνησης που δεν θέλει «τη δόση των 7 δισ. ευρώ, αλλά μόνο τα 1,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ομολόγων».

Επιδίωξη κυβέρνησης και τρόικας, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης «είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό ένα πλαίσιο συμφωνίας, χωρίς να κρατήσει για μήνες αυτή η διαδικασία. Πιστεύω πως αν υπάρξει βούληση, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει και συμφωνία με τους εταίρους», ενώ διευκρινίζοντας σε ποια συμφωνία αναφέρεται πως θα ολοκληρωθεί έως το Φεβρουάριο απάντησε:

«Τη συμφωνία που θα αφορά στην έξοδο από το μνημόνιο». 
Σχετικά με το πρόγραμμα-γέφυρα που η κυβέρνηση προωθεί, ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε πως «το κρίσιμο διάστημα για το πρόγραμμα-γέφυρα θα είναι τριών μηνών. Μετά τον Ιούλιο δεν θα υπάρχει θέμα προγράμματος.

Η Ελλάδα θα έχει μπει σε μια τροχιά εξόδου από το σημερινό τέλμα», είπε ο ίδιος προσθέτοντας: «Είναι γεγονός πως τα πλεονάσματα δεν μπορούν να παραχθούν, για αυτό θα βασιστούμε σε ισοσκελισμένους ισολογισμούς, θα ζητήσουμε αναστολή-διευκόλυνση της πληρωμής και σύνδεσή της με το ρυθμό ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.