ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Δάνης, νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Δάνης επελέγη μεταξύ πολλών υποψηφίων για τη θέση, λόγω της πολύ μακράς θητείας του σε θέσεις ευθύνης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κατά την οποία απέκτησε την φήμη ως αδέκαστου ή και «σκληρού» εφόρου που έχουν περάσει ποτέ από το υπουργείο Οικονομικών. Από διάφορες θέσεις, είχε επιβάλλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων σε χιλιάδες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν. Η «φήμη» του αυτή, που φαίνεται ότι τον συνοδεύει ακόμα, είναι ίσως και ένα "μήνυμα" που θέλει να στείλει η κυβέρνηση στην αγορά ότι ξεκινά μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ο κύριος Παναγιώτης Δάνης συνταξιοδοτήθηκε το 2005, έχοντας συμπληρώσει ήδη 30 χρόνια υπηρεσίας. Για την επιλογή του από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λέγεται πως συνεκτιμήθηκε ότι στην δεκαετία που ακολούθησε, δεν συνεργάστηκε σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.

Ο κύριος Δάνης «έγραψε ιστορία» όμως ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου Διακίνησης Αγαθών (ΥΠΕΔΑ) μέχρι και τις αρχές του 1997, όταν η υπηρεσία αυτή καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το νεοσύστατο τότε ΣΔΟΕ. Είχε συμβάλει μάλιστα στην αποκάλυψη μεγάλων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών στα οποία εμπλέκονταν και τελωνειακοί υπάλληλοι.

Ο κ. Δάνης διετέλεσε επίσης και προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ την περίοδο 2002-2004, όταν το ΣΔΟΕ προέβη σε αποκαλύψεις μεγάλων κυκλωμάτων φοροδιαφυγής, η δράση των οποίων είχε κοστίσει στο Δημόσιο την απώλεια εσόδων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από πλευράς του, ο απελθών ειδικός γραμματέας, κύριος Στέλιος Στασινόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη ενημερώνοντάς την ότι είναι στη διάθεσή της για να της δώσει οποιαδήποτε ενημέρωση για το έργο και τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.