ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για να «ξεκλειδώσει» η ρευστότητα.

Με το βλέμμα στραμμένο  στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά τις πρώτες μεταρρυθμιστικές πολιτικές και η Αθήνα προσδοκά σε μια θετική έκβαση, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές από σήμερα καταρχήν με τους "συμμάχους" όπως προέκυψε η στάση τους από τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, πιθανόν και με άλλους ηγέτες που θα μπορούσαν να τηρήσουν θετική στάση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και με παράγοντες των Βρυξελλών, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Παρίσι για να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ και να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Άνχελ Γκουρία, ενώ προγραμματίζει για μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη να έχει συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της Κομισιόν, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Στρασβούργο.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει στις 9.30 συνάντηση με τον διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, από τον οποίο αναμένει ενημέρωση για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο το περασμένο διήμερο.

Εντωμεταξύ δεν αποκλείεται σήμερα να αποσταλεί επιστολή στο Eurogroup με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση. Στόχος είναι να ξεκλειδώσει τουλάχιστον μία υποδόση από το ποσό των 7,2 δις ευρώ, που θα έπαιρνε η χώρα εάν αποδεχόταν το μνημόνιο.