ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινάει «αγώνας δρόμου» για την κυβέρνηση – Τα «αγκάθια» για συμφωνία – Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Με τους δανειστές να έχουν «στιλώσει τα πόδια τους» και να να δείχνουν πως έχει εξαντληθεί η υπομονή τους, τη ρευστότητα να «αγκομαχά» και τα διεθνή μέσα να δημοσιεύουν απανωτά άρθρα για πιθανό grexit, η ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει ένα αγώνα ταχύτητας προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να οδηγηθεί επιτελούς σε μια συμφωνία, που θα αποκαταστήσει το κλίμα ασφάλειας των πολιτών.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στο οποίο η Αθήνα ευελπιστεί να δοθεί το «πράσινο φως» σε πολιτικό επίπεδο, αφού προηγηθεί μια καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Απριλίου, ώστε να αξιολογηθεί από τους Θεσμούς και το EuroWorking Group.

Το ήδη αρνητικό κλίμα δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο επιθετικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου τα οποία σκιαγραφούν την ελληνική πλευρά σχεδόν ως «αποτυχημένη» διαπραγματευτικά.

Η γερμανική FAZ επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος εκφράζει την απογοήτευσή του για τις διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group, χαρακτηρίζοντας τον Ελληνα εκπρόσωπο «ταξιτζή». Μάλιστα, αναφερόμενος τις συζητήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, τις χαρακτήρισε «σοκαριστικές». 

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, διέψευσε την εφημερίδα τονίζοντας πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Ενώ δεν λείπουν οι αναφορές και σε άλλα δημοσιεύματα, πως λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση, αφού οι Ευρωπαίοι είναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ίσως να «κάψει» την καλύτερη ευκαιρία της για μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της Ευρωζώνης, τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο την υποστήριξή τους.

Ωστόσο πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία στα τέλη του Απρίλη (όχι απαραίτητα στις 24), αλλά, τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, καθώς, η διαπραγμάτευση θα χτυπήσει τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης. 

Βασικότερο πρόβλημα παραμένει το ζήτημα των συντάξεων, καθώς, οι δανειστές πιέζουν για νέες μειώσεις, ενώ, η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα αυτό.

Αγκάθια επίσης παραμένουν:

  • Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού
  • Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ
  • Η απαίτηση των πιστωτών για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
  • Οι ομαδικές απολύσεις 
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις
     

Ημερομηνία -κλειδί θεωρείται η 16η Απριλίου, όταν και οι Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθούν στον ίδιο χώρο στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings. Οι δύο υπουργοί θα είναι ομιλητές στο συνέδριο, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως θα έχουν επαφές και μεταξύ τους για την επίλυση της κρίσης.

Στις 18 Απριλίου, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ το οποίο θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την οικονομική πορεία χωρώ,ν ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η Ελλάδα.

Η στάση που κρατά το Ταμείο θεωρείται κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά τις βόμβες Λαγκάρντ για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αλλά και την ανησυχία που εξέφρασε για το αν οι Ελληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Δεύτερες σκέψεις πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται σε περίπτωση  που το προγραμματισμένο Εurogroup της 24ης Απριλίου, δεν αποδειχθεί καρποφόρο. 

Ένα Plan B περί έκτακτου Eurogroup στις 29 Απριλίου, στο παρά ένα της λήξης της 2μηνης προθεσμίας αρχίζει να σιγοψυθιρίζεται σε διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες  και θα ενεργοποιηθεί, αν οι δύο Εβδομάδες των… Παθών που ξεκινούν μετά το Πάσχα δεν φτάσουν στον πολυπόθητο στόχο, δηλαδή σε συμφωνία έως το προγραμματισμένο Εurogroup της 24ης Απριλίου. 

Διαβάστε σχετικά: