ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μυστικές συναντήσεις και γεύμα «συμφιλίωσης»

Στον απόηχο της μάχης στη Βουλή για την Εξεταστική για το μνημόνιο και τη «διπλή» γραμμή της ΝΔ, αφού τελικά δεν κατέθεσε τη δική της πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής από το 1981 έως και σήμερα, ώστε να μη δυσαρεστηθεί ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, οι μυστικές συναντήσεις μεταξύ των «γαλάζιων δελφίνων» δίνουν και παίρνουν ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μετά τα δείπνα και τις μυστικές ζυμώσεις στα ξενοδοχεία, τώρα έρχονται στην επιφάνεια και μυστικά γεύματα. Μπορεί το θέμα της ηγεσίας για τη Συγγρού επίσημα να έχει κλείσει, αλλά οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι από την ηγετική ομάδα δεν το βάζουν κάτω και, όπως ενημερώνεται το «Π», ετοιμάζουν συντονισμένες κινήσεις για τη συλλογή υπογραφών αμέσως μετά το Πάσχα.

Βέβαια, επαφές γίνονται και μεταξύ κορυφαίων στελεχών που, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, δεν βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Όπως έγινε πρόσφατα με τον Νίκο Δένδια και τον Μάκη Βορίδη που βρέθηκαν σε κοινή παρέα και από την κουβέντα δεν μπορούσαν να λείψουν και τα εσωκομματικά. Ο Νίκος Δένδιας, που έχει δείξει από την πρώτη στιγμή τις διαθέσεις του, ακολουθώντας μέχρι κεραίας την απόφασή του να μην ταυτιστεί με τη σημερινή ηγεσία, έχει αποφασίσει πως εάν ανοίξουν οι διαδικασίες, θα διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ.

Ο Βορίδης είδε τον Κ. Καραμανλή

Από την άλλη, ο Μάκης Βορίδης που, σε αυτήν τη φάση, συμπορεύεται με τον Αντώνη Σαμαρά και, μάλιστα, συμμετέχει στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του ακόμα και για την επόμενη μέρα. Πάντως, οι δύο άνδρες δεν είναι η πρώτη φορά που τα λένε κατ’ ιδίαν, αφού είχαν συναντηθεί και προεκλογικά, ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως σε προσωπικό επίπεδο συνδέονται από τα χρόνια του Κολεγίου Αθηνών.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, όμως, έκανε ακόμα ένα κρίσιμο ραντεβού που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε τον Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη. Όπως είναι φυσικό, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από όσα συμβαίνουν στη χώρα, που έγινε μια ευρύτερη ανάλυση των δεδομένων, που στα περισσότερα ζητήματα υπήρχε σύγκλιση. Βέβαια, κουβέντα έγινε και για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως αναφορά έγινε και για την Εξεταστική για το μνημόνιο που αποφάσισε η δικομματική κυβέρνηση. Ο Μάκης Βορίδης, πάντως, ακόμα και από την εποχή που ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ, πάντα εξήρε τον πρώην πρωθυπουργό και με κάθε ευκαιρία τον επισκέπτεται.

Μπακογιάννη και Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια άλλη συνάντηση που έχει ιδιαίτερη σημασία ήταν αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Χίλτον. Την πρωτοβουλία αυτού του γεύματος την είχε η έτερη αδελφή τους, Κατερίνα, που ήθελε να τους να φέρει πιο κοντά. Οι σχέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν και στο καλύτερο δυνατό σημείο, μετά και από τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την ημέρα των εκλογών.

Μάλιστα, τα δύο αδέρφια μετά τις εκλογές ακολούθησαν διαφορετική τακτική. Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέλαβε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε σκληρή τακτική απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ, παραμένει «δελφίνος», αν και όποτε ανοίξουν οι διαδικασίες, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη από τη μία λέει δημοσίως τουλάχιστον πως «δεν την ενδιαφέρει η ηγεσία», αλλά, από την άλλη, «πρέπει να αλλάξει σελίδα η ΝΔ». Πάντως, μετά το γεύμα στο Χίλτον φαίνεται πως, σε πολιτικό επίπεδο, βρέθηκε κοινός τόπος, όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές του «Π». Κάτι, όμως, που απομένει να διαπιστωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι «12» αυξάνονται, αλλά…

Την ίδια ώρα, το δείπνο των «12» γαλάζιων βουλευτών, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθηναϊκή Λέσχη, με βασικό «μενού» την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, θα επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Αυτήν τη φορά, όμως, θα είναι πιο διευρυμένο, αφού εκεί θα συμμετάσχουν τουλάχιστον ακόμα τρεις βουλευτές, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αμφισβητίες του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ένας εκ των τριών ανέλαβε πρόσφατα και πόστο στο νέο οργανόγραμμα που ανακοίνωσε η Συγγρού, ενώ πρωτεργάτης της κίνησης των «12» λέει στο «Π» πως θα ακολουθήσουν και άλλοι παρά το γεγονός ότι συμμετέχουν στη «σκιώδη» κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που ενημερώνεται για τις κινήσεις των αντιφρονούντων, ετοιμάζεται να απαντήσει με την ανακοίνωση των δύο αντιπροέδρων του κόμματος. Ο ίδιος, βέβαια, θα ήθελε να ορίσει τους αντιπροέδρους του στην Εθνική Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για τις αρχές του Ιουλίου, αλλά, αν οι εξελίξεις τρέξουν στο εσωκομματικό παιχνίδι, μπορεί να τραβήξει το χαρτί των αντιπροέδρων για να ανακόψει τους αμφισβητίες του.

Βέβαια, όλος αυτός ο σχεδιασμός και των δύο πλευρών μπορεί να ανατραπεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, αφού η εισήγηση για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ακόμα και πριν από τον Ιούνιο, παραμένει στο συρτάρι του Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τέτοιο σενάριο.

 

 

πηγή: εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε σχετικά: