ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπόδια για την Κυρπιακή ΑΟΖ – Ασύμβατες οι διατάξεις σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο

Ασύμβατες με τις διατάξεις της των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο Ανδρέας Ιακωβίδης, ειδικός σύμβουλος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα που αφορούν στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Ιακωβίδης, πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία της Συνθήκης και την υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι δηλώσεις του κ. Αϊντα δεν βρίσκονται σε ορθή θέση τόσο σε ότι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όσο και σε ότι αφορά την άποψη περί «απαχθέντος κράτους» (hijack state) σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η ορθή θέση σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη των κρατών, με βάση τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, καταγράφεται στο Μέρος V, άρθρο 56 1 (α) και στο άρθρο 58 της εν λόγω Συνθήκης,» υποδεικνύει ο κ. Ιακωβίδης.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η κυριαρχία των παράκτιων κρατών, πέραν του εδάφους και των υδάτων τους, επεκτείνεται σε γειτονική θαλάσσια ζώνη, που περιγράφεται ως εδαφική θάλασσα. Η κυριαρχία αυτή επεκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από την εδαφική θάλασσα καθώς και στο υπέδαφος και στο βυθό της θάλασσας και αφορά στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, αποκλείοντας κάθε παρέμβαση από άλλα κράτη.

Ο κ. Ιακωβίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι και μέλος της Ακαδημίας της Ρόδου για το Δίκαιο και την Πολιτική των Θαλασσών (Faculty Member of the Rhodes Academy of Maritime Law and Policy), υπέδειξε πως είναι ξεκάθαρο, ότι «οι έρευνες που έκανε το τουρκικό Μπαρμπαρός, το οποίο συνόδευαν πολεμικά πλοία, δεν συνάδουν με τις πιο πάνω διατάξεις της Συνθήκης, η οποία έχει καταστεί εθιμικό διεθνές Δίκαιο, αφού έχει υιοθετηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της διεθνούς κοινότητας».

Σε ό, τι αφορά τη θέση περί «απαχθέντος κράτους» που ο κ. Έιντε απέδωσε στην τουρκική πλευρά, ο κ. Ιακωβίδης υπενθύμισε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ψήφισμα 186, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 4 Μαρτίου 1964, σημειώνει ότι υπάρχουν όχι μία αλλά πέντε αναφορές στην κυβέρνηση της Κύπρου. Επιπρόσθετα, προσθέτει, υπάρχουν και τα ψηφίσματα 541 και 550 τα οποία καλούν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους (UDI) από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που χαρακτηρίζεται ως «νομικά άκυρη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: