USAY TOP

Η ΠΝΠ, τα αποθεματικά και το παρασκήνιο του αντάρτικου

Φαίνεται ότι σε αυτές τις πολύ κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μέχρι την τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές την Παρασκευή – όπου θα παιχτούν όλα για όλα – παίζεται ταυτόχρονα στο εσωτερικό ένα εξαιρετικά σκληρό και αδίστακτο πολιτικό παιχνίδι.

Η θυελλώδης και οργανωμένη αντίδραση τόσο των δημάρχων όσο και των περιφερειαρχών στη δραματική απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει στην ΠΝΠ για τη δέσμευση των διαθεσίμων των ΟΤΑ, έχει συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα αφού τα ερείσματα του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ελάχιστα και δεν εξασφαλίζουν την επιζητούμενη συναίνεση. Γι’ αυτό και όταν έφτασε το αίτημα των «θεσμών» για τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ στην κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού, η παραδοχή που επικράτησε ήταν ότι η συναινετική διαδικασία έπρεπε να αποκλειστεί καθώς τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΚΕΠΕ ελέγχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί η δραματική παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών ότι λείπουν κοντά 400 εκατομμύρια από μισθούς και συντάξεις και μαζί με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, κινδυνεύουμε με πιστωτικό γεγονός στο τέλος της εβδομάδας. Μαθαίνω ότι το αντάρτικο δημάρχων και περιφερειαρχών οργανώθηκε κεντρικά τόσο από τη Συγγρού όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη. Λέγεται μάλιστα ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση της… αντίστασης των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου έπαιξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος πέρασε αρκετές ώρες στα τηλέφωνα με γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες ανταλλάσσοντας απόψεις για την… καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι τόσο η Συγγρού όσο και η Χαριλάου Τρικούπη, βλέπουν μπροστά τους μια χρυσή ευκαιρία, να πάρουν πολιτική ανάσα μέσα από πολιτική ασφυξία που προκαλούν στην κυβέρνηση και τη χώρα οι δανειστές.

Διαβάστε επίσης:

Ρήξη με την κυβέρνηση. Απειλούν με λουκέτο οι δήμοι

Στα κάγκελα οι Δήμαρχοι – Ετοιμάζουν πόλεμο με την κυβέρνηση – Δεν θέλουν να δώσουν τα αποθεματικά

Tι σημαίνει για δήμους και περιφέρειες η δέσμευση των διαθεσίμων τους – Τι λένε οι αιρετοί, τι απαντά η κυβέρνηση

Μάρδας: Χρειαζόμαστε άμεσα 400 εκατ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις