ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε plan B, για την Ελλάδα

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την Ελλάδα είναι η Ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ.

 

Η δήλωση του κ. Ντέισελμπλουμ έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου, τα οποία του απηύθυναν το ερώτημα εάν υπάρχει σχέδιο Β’ για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την έκβαση των συνομιλιών Αθήνας – δανειστών.

«Στην ερώτηση εάν η Ολλανδία ή η Ευρωζώνη είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, η απάντηση είναι "ναι"», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε παράλληλα ότι οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα ήταν καλύτερο να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο «στην αποφυγή της αβύσσου» για την Ελλάδα.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, την ύπαρξη σεναρίων περί Grexit και στο ΔΝΤ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Δεν αναμένουμε Grexit, αλλά εξετάζουμε διάφορα σενάρια» δήλωσε ο κ. Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν το Ταμείο έχει καταρτίσει σχέδια ανάσχεσης της κρίσης από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν το ΔΝΤ έχει καταρτίσει σχέδια αποτροπής διασποράς των κινδύνων από ενδεχόμενο Grexit: «Δεν αναμένουμε Grexit. Σε όλα τα προγράμματα που έχουμε εμπλοκή εξετάζουμε διάφορα σενάρια».

Για το εάν το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά το Μάιο ο κ. Ράις ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσίως εκφράσει τη δέσμευση να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της και μεταξύ αυτών στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ. Προσθεσε, δε, πως μέχρι σήμερα η Αθήνα είναι συνεπής σε αυτό, ενω επεσήμανε πως το ΔΝΤ αναμένει η Ελλάδα να καταβάλει στις 6 Μαΐου 200 εκατ. ευρώ για τόκους και στις 12 Μαΐου 750 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή κεφαλαίου.

Για το εάν θα υπάρξει μια μερική συμφωνία που θα ξεκλειδώσει μέρος της χρηματοδότησης , είπε πως τουλάχιστον για το ΔΝΤ αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. «Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με το ΔΝΤ απαιτείται περιεκτικό πακέτο» σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από την ΕΕ.

«Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να έλθουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα», είπε.