ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρεοκοπούν τα νοσοκομεία… Οφείλουν περίπου 1δισ. ευρώ

Οικονομική μέγγενη σφίγγει τα δημόσια νοσοκομεία. Παγιδευμένα στις «δαγκάνες» της ανύπαρκτης ρευστότητας και των συσσωρευμένων χρεών ύψους 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές τους, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να προσφέρουν. Το όριο αντοχής τους καθορίζεται πλέον από τους προμηθευτές και την επικείμενη απόφασή τους για διακοπή των προμηθειών είτε αυτές αφορούν υλικά είτε υπηρεσίες πχ καθαριότητα ή σίτιση. 

Το ΕΣΥ βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς δεν έχει λάβει την τακτική κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ είναι αποκαλυπτικά για τη δραματική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων: από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους το…μυθικό ποσό των 43,4 εκατ. ευρώ! 

Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, Ιανουάριος – Απρίλιος 2014, τα νοσοκομεία είχαν λάβει τακτική επιχορήγηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είχαν λάβει επιχορήγηση και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ –  τα 300 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί αρχές Φεβρουαρίου και τα 100 εκατ. ευρώ αρχές Μαρτίου. 

Το τρέχον έτος τα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχουν λάβει την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους (συνολικά οι οφειλές τους ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές στον ΕΟΠΥΥ) αλλά και η τακτική επιχορήγηση του Ιανουαρίου που έλαβαν στις 20 Φεβρουαρίου ήταν μειωμένη κατά το ήμισυ. Ενώ δηλαδή οι πιστώσεις που είχαν εγκριθεί για υλικά και υπηρεσίες ανέρχονταν σε 87,7 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας εκταμίευσε το ποσό των 43,4 εκατ. ευρώ προς τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. 

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό δόθηκε για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και άλλες υπηρεσίες όπως πχ καθαριότητα, φύλαξη, τροφοδοσία και σίτιση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τον Ιανουάριο. 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το protothema.gr, υποστηρίζει ότι οι συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων για το 2015 -1,38 δισ. ευρώ έναντι 1,61 δισ. το 2014- εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, και ότι σε κάθε περίπτωση δεν εξαρτώνται από τη ροή και το ποσό της εκάστοτε χρηματοδότησης. Υπεραμύνεται δε της απόφασης να διατεθούν… ψίχουλα στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας πως έλαβαν λιγότερα χρήματα διότι είχαν ταμειακά διαθέσιμα 258,5 εκατ. ευρώ και καλώντας ταυτόχρονα τις διοικήσεις να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. 

Διαβάστε επίσης: