ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bundesbank προς Ντράγκι: Σταματήστε τη ρευστότητα προς την Ελλάδα

Δηλώσεις που αποκαλύπτουν τις προθέσεις και διαθέσεις του γερμανικού τραπεζικού συστήματος έναντι της Ελλάδας έκανε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξη του στην Handelsblatt.

 

Ο Βάιντμαν ζήτησε να μην γίνεται κατάχρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως διασώστη της Ελλάδας, ζητώντας ουσιαστικά να σταματήσει ο Ντράγκι την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Ο επικεφαλής της Bundesbank άσκησε κριτική στην εβδομαδιαία αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες υποστηρίζοντας ότι δίνονται δάνεια σε τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές και χρηματοδοτούνται με αυτά ομόλογα του κράτους τους, το οποίο επίσης δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

Όπως είπε αυτό δεν το θεωρεί σωστό «λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης». Οι κεντρικές τράπεζες «δεν είναι αρμόδιες για τη σύνθεση της Νομισματικής Ένωσης ή για την παροχή οικονομικής βοήθειας», είπε σημειώνοντας ότι «η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη Νομισματική Ένωση βρίσκεται ξεκάθαρα στην πολιτική». 

Αναφερόμενος στον ρόλο κάθε κεντρικής τράπεζας, ο επικεφαλής της Bundesbank τονίζει ότι πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική επιβάρυνσή της: «Δεν είμαστε παντοδύναμοι. Με ανησυχεί η αυξάνουσα πολιτικοποίηση των κεντρικών τραπεζών, όπως και οι όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες που μας τίθενται. Έτσι απειλούμαστε από μια επικίνδυνα υπερβολική επιβάρυνση των κεντρικών τραπεζών, όχι μόνο υπό την έννοια της δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά και επειδή δεν θα ήμασταν καν σε θέση να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης», καταλήγει. 

 Τα «εγκλήματα» Βαρουφάκη που εξόργισαν τους Ευρωπάιους

 Η ΝΔ θα ψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης