ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Financial Times: Εξετάζεται η ιδέα λύσης-τελεσιγράφου «αλά Κύπρος» προς την Ελλάδα

Έδαφος κερδίζει ανάμεσα σε ορισμένους αξιωματούχους η ιδέα της παρουσίασης μιας λύσης «αλά Κύπρος» προς τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με πηγές, που επικαλούνται οι Financial Times, με άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Πέτερ Σπίγκελ ο οποίος αποκαλύπτει πως στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΝΤ Τόμσεν και Λαγκάρντ πρότειναν να δοθεί στην Ελλάδα τελεσίγραφο αντίστοιχο με εκείνο που είχε δοθεί τον Μάρτιο του 2013.

Η πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της περασμένης Πέμπτης ως έναν νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Σπίγκελ αναφέρει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ενημερωνόταν το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. που έληγε. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αυτή τη βδομάδα, καθώς έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ο Σπίγκελ ο οποίος τονίζει στο άρθρο του ότι η επικεφαλής του Ταμείου στηρίζει απόλυτα τον Πολ Τόμσεν, αναφέρει ότι η επόμενη πληρωμή προς το Ταμείο που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι στις 5 Ιουνίου, οπότε και πρέπει να καταβληθούν 300 εκατ. ευρώ.

Ο δημοσιογράφος των FT επικαλούμενος αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση αναφέρει ότι ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε το Συμβούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα παραμένουν τόσο αντιπαραγωγικές που το Ταμείο πρέπει να συγκρατηθεί και να μην αποδώσει στη χώρα τα 3,6 δισ. ευρώ που του αντιστοιχούν από τα συνολικά 7,2 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκοί Τμήματος του Ταμείου «επέμεινε ότι το ΔΝΤ έχει υπάρξει πολύ ευέλικτο αναφορικά με το ποιες ρυθμίσεις χρειάζεται να επιβάλει η Αθήνα, αλλά τόνισε […] το ελληνικό χρέος ότι θα πρέπει να κατέβει σε βιώσιμα επίπεδα» γράφει ο Σπίγκελ επικαλούμενος αξιωματούχους και προσθέτει ότι «ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αποδυνάμωση της δέσμης μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα ή μείωση των στόχων για πλεόνασμα -θέσεις που υποστηρίζονται από ορισμένες πρωτεύουσες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών- θα μπορούσαν να απαιτήσουν από την ΕΕ να εξετάσει απομείωση των ελληνικών χρεών».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν στον Πίτερ Σπίκγελ ότι η Κριστίν Λαγκάρντ «παρείχε πλήρη στήριξη στον κ. Τόμσεν, λέγοντας στο συμβούλιο ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε μια “γρήγορη και βρόμικη” διαδικασία έγκρισης (σ.σ. εκταμίευση της δόσης). “Είναι σαφές ότι είμαστε πολύ μακριά από κάτι που το ΔΝΤ θα μπορεί να στηρίξει χωρίς να παραβεί θεμελιωδώς το καταστατικό του είπε ένας αξιωματούχος κατά τη συνεδρίαση.

«Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συζήτηση, τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ έφερε στο τραπέζι την πρόταση να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μια πρόταση “take it or leave it” (μια πρόταση-τελεσίγραφο).

«Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε πως ακόμη το Ταμείο δεν έχει αρκετά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πλάνο».

Ο δημοσιογράφος των FT υπενθυμίζει στους Βρετανούς αναγνώστες ότι «μια παρόμοια τακτική είχε χρησιμοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013, όταν παρουσιάστηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης, λέγοντάς της ότι ή το δέχεται ή χάνει τη στήριξη της ΕΚΤ στον χρεοκοπημένο της τραπεζικό τομέα».

Ο Σπίγκελ σχολιάζει επικαλούμενος και πάλι αξιωματούχους πως «η ιδέα μιας πρότασης “αλά Κύπρος” προς τις ελληνικές αρχές κερδίζει έδαφος μεταξύ κάποιων υπουργών της Ευρωζώνης». Μάλιστα, ένας «αξιωματούχος επεσήμανε ότι η πρόσφατη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, για ένα ελληνικό δημοψήφισμα εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Κάτω από αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στη διάθεση του λαού ένα τελεσίγραφο διάσωσης».

Τέλος, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο «η πρόταση-τελεσίγραφο παραμένει» τουλάχιστον προς το παρόν «ως ιδέα, μία από τις πολλές που έχουν συζητηθεί ανεπίσημα ως τρόπος για να κλείσει η συμφωνία».

 

Διαβάστε σχετικά: