ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φαρμακερό tweet Βαρουφάκη : Η τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ

Απαντήσεις μέσω Τwitter δίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναφορικά με τον σάλο που έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες πως οι δανειστές εγείρουν σοβαρές ενστάσεις στην ελληνική πρόταση που έχει κατατεθεί για το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

 

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, ο κ. Βαρουφάκης ενημερώνει πως τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group θα συζητήσουν κανονικά αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση για το ΦΠΑ. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει να καταγγείλει πως η "τρόικα εσωτερικού" είναι εκείνη που απέρριψε την ελληνική πρόταση για το ΦΠΑ. 

Ακολουθεί το περίφημο tweet του υπουργού Οικονομικών για τον ΦΠΑ:

"H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!".

Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες από τη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ τουΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το εν λόγω ζήτημα. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Επισήμως τα ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν επακριβώς», δήλωσε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Για το εάν είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ κάνουν έκκληση για έναν υψηλότερο και έναν χαμηλότερο ΦΠΑ στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε:

Είναι όμως αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Έλληνες για την προσαρμογή του ΦΠ​Α, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Ως προς αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις επί του παρόντος.

«Εμείς αποβλέπουμε με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να την βοηθήσουμε να σταθεί εκ νέου στα πόδια της», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Yπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του «στον Ενικό» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% για συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος και 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία, εφημερίδες και ορισμένα άλλα βασικά είδη. Αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά, ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται στο 18%. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.