ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάσω Παπανδρέου στη δίκη για τα εξοπλιστικά: «Χωρούσε δωροδοκία»

Η Βάσω Παπανδρέου στην κατάθεσή  της τόνισε πως ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν να λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα ελέγχου των συμβάσεων.

 

 

«Δεν είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την υλοποίηση των αποφάσεων. Δεν κρίναμε εμείς το κόστος, μας έλεγαν ότι ήταν καλό και το  δεχόμασταν» υποστήριξε στην κατάθεσή της. Σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου, αν μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία, απάντησε:

«Βεβαίως, μπορούσε να χωρέσει. Αυτό μπορούσε να γίνει σε διάφορα στάδια και πριν και μετά και κατά τη διάρκεια, εμείς όμως δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε, ούτε είχαμε τη δυνατότητα από το νόμο, ούτε αντικειμενικά να ελέγξουμε τις διαπραγματεύσεις. Από τη στιγμή που ο Υπουργός Άμυνας έκανε την εισήγηση τυπικά γινόταν δεκτή».

Πρόεδρος: Τότε ποιος ο ρόλος σας, αφού τα θεωρούσατε δεδομένα; Δηλαδή ό,τι ακούγατε δίνατε μία τυπική ψήφο; Τόσα δισεκατομμύρια; Οι στρατιωτικοί όμως τα γνώριζαν.

Β.Παπανδρέου: Αυτό προβλέπεται για το ΚΥΣΕΑ, αυτό παίρνει τις αποφάσεις χωρίς να έχει ελεγκτικό ρόλο.

Νωρίτερα ο Νίκος Ζήγρας με γραπτή του δήλωση κάλεσε τον εξάδελφό του και συγκατηγούμενό του 'Ακη Τσοχατζόπουλο να κατονομάσει αυτούς που τον δωροδόκησαν.

Επικαλούμενος το περιεχόμενο των καταθέσεων του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου καλεί τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας «και όποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος… ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Έλληνες», αναφέρει στη δήλωσή του.

Στο μεταξύ αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που της έχει επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα καταθέσει εντός της ημέρας η Βίκυ Σταμάτη, η οποία είναι παρούσα στο δικαστήριο.

Μέσω του συνηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκούση θα ζητήσει από το δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα για την αποφυλάκισή της, μόλις ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των πρώην Υπουργών και μελών του ΚΥΣΕΑ Βάσως Παπανδρέου και Γιάννου Παπαντωνίου στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά.

Διαβάστε επίσης:

 Το φιλί του Άκη στη Βίκυ