ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση ΗΠΑ, σε ΔΝΤ και Γερμανία για επίτευξη συμφωνίας, μετά το δραματικό τηλεφώνημα Τσίπρα στον Λιου

Έντονες διεργασίες παρατηρούνται στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, καθώς φαίνεται πως υπήρξε αμερικανική παρέμβαση υπέρ μιας συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών  μετά την τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επαφή με τους τρεις θεσμούς, ενώ η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Λαγκαρντ θέλει να βοηθήσει κατά το δυνατόν και το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών ήταν καταλυτική στο να παρέμβουν τις προηγούμενες ημέρες οι ΗΠΑ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Λιου συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή με τον Ελληνα πρωθυπουργό για μια παρέμβαση και στο πλαίσιο της συνόδου των G7 στη Γερμανία, όμως όσο κρίσιμη κι αν είναι η η σύνοδος των G7, οι υποχωρήσεις της Αθήνας δεν μπορεί να είναι σε εργασιακά και συντάξεις.

Η παρέμβαση της Ουάσινγκτον προφανώς και έγινε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πλευρά του οποίου είναι εκείνη εκ των τριών θεσμών που επιμένει στην περικοπή μισθών και συντάξεων. Ομως οι ΗΠΑ παρενέβησαν και στους Ευρωπαίους και κυρίως στους Γερμανούς με αφορμή τη σύνοδο των G7 που συγκαλείται αύριο στη Δρέσδη.

Σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση των Αμερικανών, που επικαλείται η εφημερίδα, οι ΗΠΑ θα κάνουν το παν ώστε το ΔΝΤ να μην είναι εμπόδιο στη διαφαινόμενη συμφωνία.

Φράση που φάνηκε να επιβεβαιώνεται σχεδόν αμέσως με τις δηλώσεις της Κριστιν Λαγκάρντ να λέει πως θα συνεισφέρει ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός φάνηκε πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόθεση για μια συμφωνία, ωστόσο κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ρίξει τώρα όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο τραπέζι την καλύτερή του πρόταση ώστε να δώσει την ευκαιρία και στην άλλη πλευρά να κάνει το βήμα εμπρός.

Διαβάστε σχετικά: