ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός – Παρέμβαση Μέρκελ για να κλείσει πολιτική συμφωνία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την Άνγκελα Μέρκελ να παίρνει επάνω της την υπόθεση Ελλάδα σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η El Mundo, έγινε παρέμβαση από την Μέρκελ ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία.

Το κείμενο της εφημερίδας ξεκινάει ως εξής: «Φτάνει πια! Είπε η Μέρκελ. Οι υπουργοί Οικονομικών εχουν ήδη ενημερωθεί από τους ηγέτες τους και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πάρει και οδηγίες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επιτυχώς μέσα στις επόμενες ημέρες! Από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας γίνονταν στα χαρακώματα. Η Αθήνα, ακολουθώντας τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε ακούραστα να υπάρξει πολιτική συμφωνία, δηλαδή σε υψηλό επίπεδο».

Η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι υπουργοί Οικονομικών, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεναν ότι το ελληνικό θέμα θα έπρεπε να λυθεί σε επίπεδο Eurogroup».

Περιγράφοντας το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών και ωρών η εφημερίδα επικαλείται ανώτατη διπλωματική πηγή η οποία είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις. Η πηγη αυτή ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει δεκάδες τηλεφωνήματα ειδικότερα σε ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να συντονιστούν.

Θα υπάρξει πολιτική συμφωνία. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Θα κλείσει η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος για να μπορέσουν να αποδεσμευθούν τα χρήματα προς την Ελλάδα και στην συνέχεια θα γίνει διαπραγμάτευση για τρίτο μνημόνιο, γράφει επίσης η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα και πηγές από τις Βρυξέλλες μεταδίδουν ότι υπάρχει ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, στο Brussels Group. 

Σύμφωνα με την πηγή των Βρυξελλών "απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία". Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύφος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Πηγή: El Mundo – newsit.gr 

Διαβάστε επίσης: