ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Τσίπρα – Ολάντ! Πού συμφώνησαν οι τρεις ηγέτες

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από κυβερνητικές πηγές, οι τρεις συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα, καθώς επίσης και στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι συνομιλίες έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα ενώ τονίζουν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός «επανέλαβε στους δύο ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει κάποιο κείμενο των θεσμών».

Οπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες και ο ανταποκριτής του Channel 4 Πολ Μέησον, έως αργά το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία δεν είχε λάβει κανένα κείμενο ή σχέδιο από την πλευρά των πιστωτών.

Τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επίσης αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ των «θεσμών» παραμένουν ανοιχτές σε καίρια ζητήματα όπως είναι το ασφαλιστικό και η απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων. Η Κομισιόν φέρεται να διαφωνεί κάθετα σ' αυτή την απαίτηση και το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οπως ανακοίνωσε η Κομισιόν η συνάντηση, η οποία αρχίζει στις 9.30 ώρα Ελλάδος, θα είναι «ιδιωτική», δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.