ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ξένος τύπος θεωρεί ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε

Με χαρακτηρισμούς όπως crunch week και end game ο ξένος Τύπος κάνει λόγο για το τέλος που πλησιάζει.

Le Figaro 

Η Ελλάδα έχει μόνο μερικές ημέρες για να αποφύγει τη χρεοκοπία» τιτλοφορεί το άρθρο του στη Le Figaro, ο Ζαν Ζακ Μεβέλ ο οποίος τονίζει ότι «οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Μία έξοδος από τη ζώνη του ευρώ είναι πιθανή». «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ζητά επειγόντως χρήματα από το εξωτερικό, αναβάλλοντας για αργότερα τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις στον αντίποδα των προεκλογικών του υποσχέσεων» γράφει ο γάλλος δημοσιογράφος. «Ωστόσο μέσα στη ζώνη του ευρώ, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφίβολα αυτός που στην κόψη του ξυραφιού παίρνει τα πιο πολλά ρίσκα: Αυτό της χρεοκοπίας» και υποστηρίζει ότι «η πτώχευση του κράτους εξ ίσου επικίνδυνη για τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων όσο και για την υπόλοιπη ΕΕ».

Κι ενώ είμαστε «στην αυγή μιας ακόμη αποφασιστικής εβδομάδας», ο δημοσιογράφος της Figaro τονίζει, ότι «η αντίστροφη μέτρηση» τρέχει και δεν τρέχει υπέρ της Ελλάδος.

Bloomberg

Ο Τσίπρας σκληραίνει τη στάση του, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών γράφει το Bloomberg και αναφέρεται στην ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για το ποιος φταίει. Με τις αγορές να καταποντίζονται στην Ασία και την Ευρώπη ο Τσίπρας παρουσίασε την Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας που βρίσκεται αντιμέτωπο με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις. Την ίδια ώρα το μπλοκ της Μέρκελ λέει ότι οι Ελληνες πρέπει επιτέλους να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα.

Les Echos

Κοντά στη στάση πληρωμών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της το Σαββατοκύριακο.

Οπως τονίζεται, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε την Κυριακή ότι «δεν είναι μόνο ο χρόνος που εξαντλείται, αλλά και η υπομονή ολόκληρης την Ευρώπης».

Financial Times 

Με τίτλο «μεγαλώνει ο φόβος χρεοκοπίας για την Ελλάδα, καθώς οι οι συνομιλίες "στο παραπέντε" καταρρέουν», μεταδίδει τα γεγονότα ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ. 

Η κατάρρευση αυτή είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν πολύ σημαντικές για να γεφυρωθούν, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες η Αθήνα να μην μπορέσει να εξασφαλίσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποφύγει την χρεοκοπία και να πληρώσει τις οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου, προσθέτει ο Σπίγκελ. 

Le Monde

Οι ημέρες που έρχονται είναι κρίσιμες. Η ΕΚΤ θα παρακολουθήσει με πολύ προσοχή τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γράφει η Le Monde, η οποία για πρώτη φορά «χτυπάει» κόκκινο στην ανάλυσή της.

Ο Μάρι Ντράγκι, γράφει, θα μιλήσει στο ευρωκοινοβούλιο την Δευτέρα το απόγευμα, όπως είχε σχεδιαστεί από καιρό αλλά οι δηλώσεις του παίρνουν σήμερα έκτακτο χαρακτήρα.

Το μήνυμα που θα περάσει ο Μάριο Ντράγκι είναι ότι τον Ιούνιο του 2014 η Ελλάδα βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Αλλά σήμερα, θα δηλώσει ο Ντράγκι, χωρίς να της έχει επιβληθεί ούτε ένα επιπλέον μέτρο λιτότητας, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.
Την Τετάρτη 17 Ιουνίου, κατά την εβδομαδιαία τους συνεδρίαση, η ηγεσία της ΕΚΤ θα συζητήσει για το ελληνικό ζήτημα και ίσως, αν καμία συμφωνία δεν υπάρχει στον ορίζοντα ως τότε στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 18 Ιουνίου, θα δοθεί ένα σινιάλο στις αγορές.

Πηγή: TheToc

Διαβάστε επίσης: