ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους χρωστάει χρήματα η Ελλάδα

Ένα γράφημα που παρουσιάζει σε ποιους και πόσα χρωστάει η Ελλάδα, παρουσιάζει η Independent, επισημαίνοντας πως το συνολικό ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 323 δισ. ευρώ, δηλαδή 180% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Όπως φαίνεται, μεταξύ άλλων, το 60% των χρημάτων αυτών πρέπει να αποπληρωθεί στην ευρωζώνη, το 10% στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το 6% στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 3% στις ελληνικές τράπεζες και το 15% σε άλλα ομόλογα.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που διακόπηκαν χθες στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αν η Αθήνα κηρύξει στάση πληρωμών θα αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη.  

Επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει την Πέμπτη από τους πιστωτές την επόμενη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν αυστηρές μεταρρυθμίσεις πριν αποδεσμεύσουν τα χρήματα.  

Ο οικονομικός συντάκτης της Independent, Ben Chu, μετέδωσε πως το Σάββατο οι πιστωτές συζήτησαν τρία σενάρια για την Ελλάδα: μία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις έναντι χρημάτων (που θεωρείται το λιγότερο πιθανό σενάριο), μία ακόμη επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ή χρεοκοπία.