ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτάσεις-σοκ των δανειστών για τς συντάξεις-Ξαφνικός θάνατος για τις…πρόωρες

Οι συντάξεις ανδεικνύονται στο μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης και μάλιστα ήταν αυτές που πυροδότησαν και την τελευταία ένταση, που οδήγησε στο «πάγωμα»…

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μάλιστα μπαίνουν στη λαιμητόμο και απειλούνται με ξαφνικο θάνατο, μέσα στο καλοκαίρι,  ώστε να μην υπάρχουν ασφαλισμένοι που να λαμβάνουν σύνταξη πριν τα 62 έτη.

Έως τις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές στο Ασφαλιστικό  και αμέσως μετά να νομοθετήσει σχετικά ώστε να ανάψει το πράσινο φως.

Όσοι μείνουν εκτός των παραπάνω μέτρων και διατηρήσουν δηλαδή το δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση θα δουν μεγάλη μείωση των αποδοχών τους καθώς θα αυξηθεί κατά 10% το πέναλτι πρόωρης αποχώρησης που σήμερα βρίσκεται στο 6%.
Παράλληλα όμως και με βάση την εικόνα των Ασφαλιστικών Ταμείων έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για βασική εγγυημένη σύνταξη της τάξης των 360 ευρώ το μήνα και από κει και ύστερα η σύνταξη να εξαρτάται ανά άτομα από τις εισφορές που έχει καταβάλει. Να αλλάξει δηλαδή το σημερινό καθεστώς που καθορίζει κατώτατο όριο σύνταξης ανεξάρτητα από τις εισφορές.

Παράλληλα η σύνταξη αυτή θα καταβάλλεται στον Ασφαλισμένο στα 67 έτη, κάνοντας απαγορευτική επί της ουσίας την έξοδο με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Διαβάστε σχετικά: