ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ – Τσίπρα για να επιτευχθεί συμφωνία

Σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία είχε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με πρωτοβουλία του δεύτερου, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ετοιμάζει μία ελαφρώς βελτιωμένη πρόταση για να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον κ.Γιούνκερ γίνεται σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, μετά τη χθεσινή του επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις των θεσμών.

Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τα ξαναπούν σύντομα, πιθανότατα την Παρασκευή, μετά την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο.

Για νέα πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θα περιλαμβάνει την κατάθεση εντός των επόμενων ωρών στην ελληνική κυβέρνησης μιας νέας «ελαφρώς βελτιωμένης» πρότασης έκαναν νωρίτερα λόγο οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Το συμβιβαστικό σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν φέρεται ότι θα περιλαμβάνει πιθανώς αποδοχή πρόσθετων περικοπών στις εξοπλιστικές δαπάνες προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το δημοσιονομικό κενό. Η απόκλιση, αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στις δύο πλευρές στο συγκεκριμένο θέμα εκτιμάται περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομισιόν, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα το Σαββατοκύριακο.