ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Η κρίση είναι θέμα… προσωπικό για Βαρουφάκη-Σόιμπλε

Βεντέτα ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόμπλε για τους οποίους η ελληνική κρίση είναι θέμα… προσωπικό βλέπει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το Bloomberg.

 

 

Όπως σημειώνει, οι Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίζονται αντίθετες οικονομικές απόψεις. και θα βρεθούν αντιμέτωποι face to face σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Το πώς θα τελειώσει αυτή η μεταξύ τους μάχη, θα διαμορφώσει και το μέλλον της Ευρώπης.

Το πρακτορείο κάνει μία περιγραφή των ημερών που προηγήθηκαν του «επεισοδιακού» Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο…

Όπως γράφει ο Βαρουφάκης είναι τελικά αυτός που έχει βρεθεί χτυπημένος. Σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας στη Ρίγα, ο Σόιμπλε και το υπόλοιπο του Eurogroup απέρριψαν την πρότασή του. Αρκετοί υπουργοί εξοργίστηκαν τόσο από το πείσμα του Βαρουφάκη.

Ο 72χρονος Σόιμπλε δεν λέει τίποτα. Δεν χρειάζεται. Είναι ο πιο ισχυρός υπουργός στο τραπέζι, χάρη στην οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Το κατακόκκινο πρόσωπό του είναι μία απαθής μάσκα που δεν προδίδει κανένα ίχνος χαιρεκακίας απέναντι στον αντίπαλό του.

Η βροντή στη Ρίγα μοιάζει με μία επίπονη ήττα για τον Βαρουφάκη, παρόλο που ο ίδιος αρνείται ότι προσβλήθηκε. «Οι συνάδελφοι υπουργοί ποτέ, δεν απευθύνθηκαν προς εμένα με αυτές τις εκφράσεις αλλά με σεβασμό», έγραψε εβδομάδες αργότερα στο blog του.

Εν πάση περιπτώσει, στις 27 Απριλίου, ο Τσίπρας διορίζει τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλάβει τις καθημερινές διαπραγματεύσεις με το Eurogroup και τους πιστωτές της Ελλάδας. Αλλά ο Τσίπρας δεν απέλυσε τον παλιό του φίλο και δάσκαλό του στα οικονομικά. Τον μετατόπισε σε έναν εποπτικό ρόλο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. Ο Βαρουφάκης έχει επιζήσει για να πολεμήσει μια άλλη μέρα.

Διαβάστε επίσης: