ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup και δεν συζητήθηκαν

Νέες προτάσεις με αυτόματες περικοπές σε όλες τις κρατικές δαπάνες προβλέπει το νέο κείμενο που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές.

 

 

Στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα και να κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, περιλαμβάνοντας νέα μέτρα λιτότητας για το 2016.

Τη νέα πρόταση κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης χθες στο Eurogroup, αναβαθμίζοντας το συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής που θα ελέγχει διαρκώς την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού και θα ενεργοποιεί αυτόματα «κόφτη» σε όλες τις κρατικές δαπάνες.

Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται σε νέα πεντασέλιδη πρόταση που ανέλυσε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τη νέα πρόταση και δεν έγιναν συζητήσεις πάνω σε αυτήν, ωστόσο στο ενδεχόμενο συμφωνίας ενδέχεται να περιληφθεί στο συνολικό κείμενο.

Η πρόταση Βαρουφάκη παρουσιάστηκε ως εξής:

– Ενώ οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει για τους στόχους του 2015, για το 2016 «οι δικές μας συμβιβαστικές προτάσεις μάς έφεραν 0,5% του ΑΕΠ κοντά στις θέσεις των θεσμών. Αυτή η διαφορά, αυτό το κενό του μισό τοις εκατό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας».

– «Μια από τις μεγάλες αγωνίες που φυσιολογικά έχουν οι εταίροι μας» ανέφερε, «είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι αναγκαστικά η δική μας, αλλά το ελληνικό δημόσιο γενικότερα, ίσως κάποια στιγμή πάλι επιτρέψει τον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών και τη δημιουργία, αντί πλεονασμάτων, πρωτογενών ελλειμμάτων. Σε αυτό το σημείο μοιραστήκαμε τις αγωνίες των συναδέλφων μας μαζί τους και κάναμε μια καινοτόμα πρόταση».

– «Προτείναμε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει ήδη επέλθει μεταξύ ημών και των θεσμών για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού συμβουλίου το οποίο θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανεξάρτητα από το Υπουργείο Οικονομικών».

– «Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ταυτόχρονα να συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο», όπως είπε «στη περίπτωση που υπάρχει η διάγνωση ότι ο προϋπολογισμός τείνει να εκτροχιαστεί, να περάσει σε πρωτογενές έλλειμμα, αυτοματοποιημένα να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών οριζοντίως, όλων των δαπανών του δημοσίου».

– Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι θα μπορεί να κοπεί ή να διασωθεί, συμπλήρωσε: «να υπάρχει, αν θέλετε, ένα σύστημα το οποίο να μη περνάει μέσα από την πολιτική διαδικασία, που να εγγυάται ότι ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους, του ελληνικού δημοσίου, δεν θα περάσει σε πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική πρόταση» υπογράμμισε ο ίδιος.

-Εξορθολογισμό του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας.

-Ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία και το οποίο θα αντλεί πόρους από το πρόγραμμα Γιούνκερ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και άλλους εταίρους που θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας.

-Eκτεταμένο μεν αλλά βελτιστοποιημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που καλύπτει την περίοδο 2015-2025

-Ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Δικαστικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις

-Την απελευθέρωση ορισμένων αγορών και υπηρεσιών (προστατεύοντας τις αξίες και τα επαγγέλματα της μεσαίας τάξης , που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού

-Εξάλειψη των τελών

-Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση σύστημα αξιολόγησης, εκσυγχρονισμό της μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα

-Εκτός από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η ελληνικές αρχές έχουν απευθυνθεί στον ΟΟΣΑ για να βοηθήσει την Αθήνα στο σχεδιασμό , την υλοποίηση και την παρακολούθηση μια δεύτερης σειράς μεταρρυθμίσεων .

-Eκστρατεία κατά της διαφθοράς με την συμβολή και υποστήριξη των σχετικών θεσμικών οργάνων (ιδίως στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων)

-Απελευθέρωση του κατασκευαστικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς καθώς και των προτύπων των οικοδομικών υλικών

-Απελευθέρωση του χονδρεμπορίου

-Δημιουργία «Επιχειρηματικών Κέντρων Μιας Στάσης» που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα

-Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με έμφαση σε μια σωστή, μακροπρόθεσμη μελέτη, με σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, μείωση του λειτουργικού κόστους των συνταξιοδοτικών ταμείων και εξυγίανση τους – κι όχι απλώς περικοπές των συντάξεων.

Διαβάστε επίσης:

 Υπογράφηκε το μνημόνιο Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό

 Τσίπρας: Αντλούμε δύναμη από το γεγονός ότι έχουμε δίκιο

 «Ανεπίτρεπτες διαρροές» για τις ελληνικές τράπεζες κατήγγειλε στο Ecofin ο Βαρουφάκης