ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας από τον Σαμαρά

Σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας έβαλε και πάλι στο τραπέζι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την προσυνδιάσκεψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Τρίκαλα.

 

Αυτή τη φορά όμως προσέθεσε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βγει από το αδιέξοδο του, “η πρόταση για τη μεγάλη εθνική συνεννόηση ισχύει για όλους τους άλλους. Για όσους πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να την αφήσει κανείς στα χέρια ασχέτων και ανεύθυνων”.

Μίλησε δηλαδή για πρώτη φορά δημοσίως και ανοιχτά για μία κυβέρνηση συνεργασίας των αυτοαποκαλούμενων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, προφανώς μετά από πτώση ή παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης.

“Δεν πρόκειται να τους αφήσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας να μας βγάλουν από την Ευρώπη και το ευρώ”, διαβεβαίωσε ο κ.Σαμαράς.

Εμφανίστηκε άλλωστε σίγουρος ότι η φθορά της κυβέρνησης θα επιταχύνεται με γεωμετρική πρόοδο μέχρι την απώλεια της εξουσίας, λέγοντας: “Από το 'πρώτη φορά αριστερά' χρειάστηκαν μόνο πέντε μήνες για να φτάσουν στην αριστερά του τίποτε και θα χρειαστεί λίγες ημέρες ή βδομάδες για να φτάσουν στο 'ποτέ πια αριστερά'”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τη ρήξη, κάτι όμως που δεν επιθυμεί ο ελληνικός λαός και τόνισε ότι από την πλευρά του έκανε πρόταση συνεννόησης, αλλά με αλλαγή πολιτικής.

“Το χειρότερο είναι ότι απειλούν με ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, πράγμα που θα ήταν ολέθριο για το λαό. Οι άνθρωποι παίζουν τη χώρα στα ζάρια και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Για αυτό προτείναμε τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, δε μας απάντησαν καν. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να σωθεί η Ελλάδα αλλά θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική τους. Δε μπορούν να θυσιάζουν τις μεταρρυθμίσεις για να φτιάξουν νέο δικό τους μεγάλο κομματικό κράτος” είπε ο κ.Σαμαράς.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι: “Μπορούμε να αποφύγουμε τη φοροκαταιγίδα που φέρνουν αν κάνουμε στροφή σε μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και κόψουμε δαπάνες δημοσίου που φέρνουν φτώχεια και εξάρτηση από δανειστές”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “αυτοί θέλουν κρατισμό, αυτό που είναι η ακραία αριστερή ιδεολογία που έχει αποτύχει σε όλο τον πλανήτη” και επικαλούμενος ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τους προέδρους της Κίνας, της Ρωσίας και της Αμερικής κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να του πει σε ποια χώρα υπηρετουν τη δική του νοοτροπία, τον κρατισμό. Στο σημείο αυτό κάποιος από το ακροατήριο φώναξε “τη Βόρεια Κορέα” και ο κ.Σαμαράς του απάντησε: “Βόρεια Κορέα λες; Είσαι μέσα”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει στη χώρα όχι όσους ζητούν άσυλο γιατί ζουν σε εμπόλεμη περιοχή, αλλά όσους για οικονομικούς λόγους θέλουν να γίνουν μετανάστες, και υποστήριξε ότι οι κουκουλοφόροι κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους.