ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου : Τη Δευτέρα επιδιώκουμε συμφωνία – Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις μετά το τελεσίγραφο εταίρων και δανειστών στην κυβέρνηση, με την Αθήνα να αναζητεί λύσεις προκειμένου τη Δευτέρα στο έκτακτο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής  που θα ακολουθήσει να αποφύγει ένα ακόμη «ναυάγιο»που κατά πολλούς αυτή τη φορά θα είναι η «αυλαία» στο ελληνικό δράμα χρέους.   

 

Με non paper η Κυβέρνηση ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ότι συζητήθηκε το σχέδιο δράσης μέχρι τη Δευτέρα, ενώ αύριο Κυριακή στις 11:00 π.μ. θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο.  Στο επίκεντρο βρέθηκε η τακτική της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα για το ελληνικό ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο επιδιώκοντας συμφωνία

Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτώμενος εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, απάντησε «Το επιδιώκουμε».

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από το Μαξίμου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ παραμένει στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Εν αναμονή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρόεδρο της Κομισιόν να αναλαμβάνει για ακόμη μια φορά τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Αισιοδοξία, μέτρα και φωνές για εκλογές ή δημοψήφισμα

Από την κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μια συμφωνία είναι εφικτή ακόμη και πριν τη Δευτέρα, ωστόσο, λέξεις όπως «δημοψήφισμα» και «εκλογές» συνεχίζουν να πλανώνται στον δημόσιο διάλογο.

Η Αθήνα δείχνει να κάνει πίσω στην συζήτηση για τις πρόωρες συντάξεις ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών για το εν λόγω ζήτημα. Πέρα από το χρονοδιάγραμμα κατάργησης τους- η Αθήνα προτείνει από 1/12016 ενώ οι δανειστές ζητάνε από την 1η Ιουλίου- υπάρχει διαφορά και στα όρια ηλικίας, καθώς οι δανειστές ζητάνε να πάνε όλοι στα 67, ενώ ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς σταματάει στα 62, χωρίς όμως να αποκλείεται να γίνει εδώ η πρώτη παραχώρηση. 

Παράλληλα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας το πρωί στο Mega, ανέφερε ότι στις νέες προτάσεις της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται αλλαγές στον ΦΠΑ με τα ξενοδοχεία να πηγαίνουν στο 13% από τον Σεπτέμβρη ενώ προανήγγειλε και αυξήσεις στην έκτακτη εισφορά.

Ο υπουργός Επικρατείας, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Για δημοψήφισμα μίλησε και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πήγε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για εκλογές προσθέτοντας ότι «Εύχομαι για όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη συμφωνία, εφόσον δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη ρήξη ως πολιτική δύναμη και κοινωνία. Λύση την οποία επιδίωκε ο Τσίπρας δυστυχώς δεν τη βλέπω».

Πιο ξεκάθαρος, πάντως, εμφανίζεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προκρίνει τη λύση των εκλογών, εφόσον η συμφωνία δεν είναι συμφέρουσα, για να μην «αυτο-εξευτελιστεί η κυβερνώσα Αριστερά».

Το τελεσίγραφο που μπορεί να μην είναι τελεσίγραφο και το σενάριο της παράτασης

Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να προσπαθήσει να «αποκωδικοποιήσει» το κατ' αρχάς ξεκάθαρο  χθεσινό τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την κυβέρνηση να διαλέξει μεταξύ της πρότασης των δανειστών ή να πάρει τον δρόμο προς τη χρεοκοπία.

Πάντως, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας δεν είναι ο τελευταίος σταθμός και πίσω από αυτή την δήλωση ίσως να κρύβεται η περίπτωση παράτασης του προγράμματος με σκληρούς όρους, αλλά και χρηματοδότηση.

Αυτή η μέση λύση φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες με την ελληνική πλευρά να μην την προκρίνει.

Το σενάριο κάνει λόγο για εξάμηνη ή εννεάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος με εκταμίευση χρημάτων εφόσον εκπληρωθούν μερικά σκληρά προαπαιτούμενα. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται Κομισιόν και ΕΚΤ να προχωρήσουν χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ.