ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ύστατη αντιπρόταση από τον Τσίπρα για τη «μη ρήξη»

Μια κρατική χρεοκοπία για 900 εκατομμύρια ευρώ θα σηματοδοτούσε ένα ακόμη – το κορυφαίο προφανώς – παγκόσμιο οικονομικό παράδοξο στο μοιραίο χρονικό της ελληνικής κρίσης.

 

Τόσο ακριβώς, 900 εκατομμύρια ευρώ, ήταν το ποσό που εξακολουθούσε να χωρίζει χθες Αθήνα και πιστωτές επί του δημοσιονομικού κενού στον τελευταίο γύρο της διαπραγμάτευσης. Και μέρος αυτού του ποσού επιχειρεί να καλύψει η ελληνική πλευρά με τις αντιπροτάσεις που κομίζει στις Βρυξέλλες εν όψει της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής.

Οι αντιπροτάσεις αυτές, της ύστατης ώρας, περιλαμβάνουν σύμφωνα με τις πληροφορίες, νέα φορολογικά μέτρα με στόχευση στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ προκειμένου να παραμείνει το ηλεκτρικό ρεύμα στον χαμηλό συντελεστή του 13%, τέρμα στις πρόωρες συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2016 και περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες.

Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας πάει στις Βρυξέλλες, πιθανότατα από σήμερα, βάζοντας στο τραπέζι τα τελευταία αποθέματα δυνατών υποχωρήσεων και επιδιώκοντας συμφωνία. Η Ευρώπη – ή τουλάχιστον, η πιο σκληρή πλευρά της – αντιπαρατάσσει εμπόριο τρόμου και επιδιώκει πολιτική ταπείνωση και πλήρη επιβολή του δικαίου της πυγμής.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του Γιούνκερ και στελέχη της Κομισιόν. 

Τα μηνύματα είναι συγκρατημένα ενθαρρυντικά, με προσφορότερο σενάριο απεμπλοκής να παραμένει εκείνο της 6μηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος με πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έως το τέλος του έτους για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων.

Κομβικό σημείο για το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» του Αλέξη Τσίπρα παραμένει, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του tvxs.gr,  η ρητή δέσμευση που ζητά η Αθήνα για τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους – ένα σημείο, όμως, που αναμένεται να συζητηθεί απ’ ευθείας ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 Tο τελικό όμως δίλημμα για την τύχη της Ελλάδας είναι καταδικασμένο να απαντηθεί από την Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση», γράφει χαρακτηριστικά σήμερα του στο άρθρο του στην γερμανική FAZ ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Ή να δεχθεί μια έντιμη συμφωνία με μια κυβέρνηση που απέρριψε το πακέτο διάσωσης και διαπραγματεύεται για μια λύση, ή να ακολουθήσει τις φωνές κάποιων στην κυβέρνησή της οι οποίοι επιθυμούν να πετάξουν στη θάλασσα τη μόνη ελληνική κυβέρνηση που παραμένει πιστή στις αρχές της και μπορεί να φέρει τον ελληνικό λαό στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Αυτή η μεγάλη απόφαση θα έρθει μέχρι αύριο το βράδυ. Έως τότε και η Μέρκελ και η Ευρώπη θα δείξουν εάν επιλέγουν τη δημοκρατία και τη λογική ή τα άκρα.