ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία το Σάββατο – Την Κυριακή στη Βουλή τα μέτρα

Μετά το διήμερο θρίλερ των Βρυξελλών, και με δύο «κείμενα συμφωνίας» να βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – ένα από την πλευρά των δανειστών κι ένα από την πλευρά της Ελλάδας-, το επόμενο «κρίσιμο ραντεβού» δίνεται για το πρωί του Σαββάτου, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά, πλην απροόπτου, το Eurogroup.

 

Το σενάριο, δε, που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες προβλέπει ότι εάν κλείσει το deal στην συνεδρίαση του Σαββάτου, τότε η συζήτηση για την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή μπορεί να ξεκινήσει την Κυριακή. Οπως έγραψε, δε, στον Guardian ο Ιαν Τέηλορ, τη Δευτέρα μπορεί να γίνει η αντίστοιχη συζήτηση για την έγκριση του προγράμματος στην γερμανική Bundesbank ενώ, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., η αποπληρωμή της δόσης των 1,6 δις ευρώ την Τρίτη προς το ΔΝΤ μπορεί να καλυφθεί από τα κέρδη της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά SMPs.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναλύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, θα πρέπει η ελληνική Βουλή να συγκληθεί ώστε να την επικυρώσει ψηφίζοντας τα μέτρα που θα την συνοδεύουν εγκαίρως, πριν την προθεσμία της 30ής Ιουνίου δηλαδή, αλλά και πριν συγκληθούν για την επικύρωσή της και τα υπόλοιπα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Όπως έχει άλλωστε κατ'επανάληψη τονίσει η ευρωπαϊκή ηγεσία, θα πρέπει η συμφωνία πρώτα να «περάσει» από την ελληνική Βουλή, κάτι που δεν θεωρείται ούτε βέβαιο, ούτε εύκολο, και κατόπιν από τα υπόλοιπα κοινοβούλια. 

Στην ελληνική αντιπροσωπεία, πάντως, οι εν λόγω πληροφορίες αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, παρ ότι το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι δεν υπάρχει μεν ρήξη, υπάρχουν όμως ακόμη σοβαρά ανοιχτά θέματα και αποκλίσεις.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup , o επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι οι βασικές διαφωνίες αφορούν ζητήματα του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ, ενώ ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης είπε ότι υπήρξαν ενστάσεις και κριτική από τους ομολόγους του τόσο επί του σχεδίου συμφωνίας που κατέθεσαν οι πιστωτές όσο και επί των ελληνικών προτάσεων.

Το νέο κείμενο που κατέθεσαν οι δανειστές κινείται κοντά στη σκληρή γραμμή του σχεδίου του ΔΝΤ, περιλαμβάνοντας πάντως κάποιες υπαναχωρήσεις κυρίως στο μέτωπο των συντάξεων. Στον ΦΠΑ επιμένουν στην υπαγωγή της εστίασης στον συντελεστή του 23% και στην κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, ενώ έχουν απαλείψει την ελληνική πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.