ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Ζητούν τα διαθέσιμα Tαμείων για την καταβολή των συντάξεων ΟΑΕΕ- ΟΓΑ

Την υποχρεωτική μεταφορά όλων των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων που πλεονάζουν στον λογαριασμό διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητεί με επιστολή του προς τα ταμεία, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

 

 

Με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την πληρωμή των συντάξεων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως εξετάζει κάθε ενδεχόμενο, ασκώντας εκ νέου πιέσεις στις διοικήσεις των ταμείων που έχουν πλεονάζοντα κεφάλαια.

Αυτή τη φορά, στην επιστολή, επικαλούνται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 2 του ν.3586/2007 και ορίζει ότι «Τα πλεονάζοντα κεφάλαια των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που σχηματίζονται πέραν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις αυτών στους λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης μεταφέρονται υποχρεωτικά στο λογαριασμό διαθεσίμων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 1611/1950 (ΦΕΚ 304 Α'), όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του ν.δ. 2999/1954 (ΦΕΚ 211 Α')».

Καθώς μάλιστα τα πράγματα πιέζουν και ήδη υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην πληρωμή των συντάξεων του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του ΤΑΠ-ΔΕΗ, το υπουργείο θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για τη μεταφορά των κεφαλαίων, την 30η Ιουνίου 2015.

Στην πράξη, ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον υπάρχουν πλεονάζοντα κεφάλαια πρέπει έως σήμερα να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες μεταφοράς διαθεσίμων στο λογαριασμό διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εκτέλεση της μεταφοράς, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, θα επαληθευτεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου. Τέλος, επισημαίνεται η ευθύνη των επικεφαλής των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οικονομικών Προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 & 25 του ν.4270/2014.

Η αγωνία για την πίστωση των συντάξεων στην ώρα τους, ακόμη κι αν ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των συνταξιούχων, κυρίως δε, αυτών που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης καταθέσεων, κορυφώνεται σήμερα, καθώς πρέπει έως το απόγευμα να έχουν πιστωθεί πάνω από 570 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια για να εξευρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ασκήθηκαν πιέσεις στις τράπεζες για δάνειο ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι καθησυχαστική και μαζί με τις διοικήσεις των ταμείων επισημαίνουν ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους.

Το ίδιο, διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Παρ' όλα αυτά επικρατεί ανησυχία όσον αφορά στην πληρωμή των συντάξεων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ καθώς απαιτούνται πάνω από 296,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή περίπου 686.812 συντάξεων ΟΓΑ και άλλα περίπου 274 εκατ. ευρώ για την καταβολή 367.603 συντάξεων ΟΑΕΕ.

Το πόσο οριακή είναι η κατάσταση φάνηκε και από τη μη έγκαιρη καταβολή των συντάξεων στους περίπου 57.000 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ και στους 37.240 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΔΕΗ, ενώ ξεχωριστά και με καθυστέρηση πιστώθηκε τελικά το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους του ΙΚΑ (περίπου 42 εκατ. ευρώ).

Το ΙΚΑ επικαλείται τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ που την τελευταία στιγμή βρήκε, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (από την ΤτΕ) 150 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων στους 1.221.155 συνταξιούχους του, περίμενε περίπου 600 εκατ. ευρώ από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, εχθές και σήμερα, καθώς οι περισσότεροι εργοδότες καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς το ταμείο, τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Με τις τράπεζες κλειστές, αυτό προφανώς δεν κατέστη δυνατό. Όπως αδύνατη ήταν και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στελέχη ασφαλιστικών Ταμείων έλεγαν χθες πως δεν θα χαθούν ρυθμίσεις, ούτε θα επιβληθούν τόκοι σε όσους δεν καταφέρουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές ή δόσεις λόγω της ισχύουσας κατάστασης. 

πηγή: euro2day

Διαβάστε επίσης: